• 20.06.2024

Виктор Орбан: Украйна може да загуби половината от територията си, войната може да продължи до 2030 г.

 Виктор Орбан: Украйна може да загуби половината от територията си, войната може да продължи до 2030 г.

Унгарският премиер Виктор Орбан Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан смята, че Украйна може да загуби до половината от територията си поради въоръжен конфликт с Русия. Според вестник Népszava правителственият ръководител е изразил това мнение на среща с активисти на партията FIDES – Унгарски граждански съюз, които се събраха в края на тази седмица в курортния град Кече край езерото Балатон.

Една от основните теми на неговата реч, разбира се, беше войната в Украйна, пише Népszava. Според премиера тази война може да продължи до 2030 г. и Украйна може да загуби половината от територията си. Виктор Орбан каза, че „войната щеше да е локална, но Западът се намеси и я направи глобална и сега Европа, налагайки санкции на Русия, се простреля сама“.

Според вестника Орбан е предупредил, че енергийната криза, причинена от санкциите, може да доведе до 40% от европейската индустрия в застой тази зима. Лидерите на ЕС трябва да се срещнат отново през есента, за да удължат санкциите срещу Русия с още шест месеца, но унгарският премиер смята, че подобен ход трябва да бъде предотвратен. Орбан е наясно, че е единственият, който заема такава позиция в ЕС, но се надява резултатите от предстоящите избори в Италия да сформират правителство, което да го подкрепи.

Унгарският премиер също не изключи, че до 2030 г. под влияние на финансови сътресения, повишена имиграция и редица други фактори ситуацията в ЕС ще се промени толкова много, че страната му ще трябва да се замисли дали е целесъобразно да продължи членство в тази органиация. „И ако не можем да намерим положителен отговор, тогава ще трябва да направим изводи“, цитира думите му Népszava.

Свързани публикации

None found