• 13.04.2024

(ВИДЕО) Руски военен, разкритикувал инвазията в Украйна, поиска политическо убежище във Франция

 (ВИДЕО) Руски военен, разкритикувал инвазията в Украйна, поиска политическо убежище във Франция

След като разкритикува руската офанзива в Украйна, руски военен сега иска политическо убежище във Франция, предаде Франс прес.

Тридесет  и четири годишният Павел Филатиев, който два месеца се е сражавал в Украйна, преди да отправи критики към Кремъл в интернет, избяга от родината си през Тунис и в неделя пристигна на парижкото летище Роаси. Той вече се срещна с представители на Френската служба за защита на бежанците.

В началото на август Филатиев, който е парашутист от 56-и полк на руските авиодесантни сили, базирани в Крим, публикува в руската социална мрежа „Вконтакте“ разказ от 141 станици, в който критикува състоянието на руските войски и войната в Украйна.

„Когато научих, че командването иска да бъда осъден на 15 години затвор за разпространение на лъжливи информации срещу руската армия, разбрах, че няма да постигна нищо тук и че моите адвокати няма да могат да направят нищо за мен в Русия“, разказва Филатиев пред Франс прес. В понеделник журналист на агенцията се срещна с него в зоната за кандидати за убежище на летище Роаси.

Текстът на Филатиев, публикуван в интернет и озаглавен „Зов“ (в превод от руски: Призив), критикува руската офанзива в Украйна. „Нямаме моралното право да атакуваме друга страна, още повече народ, който ни е най-близък“, пише военният, който е и син на руски военен, служил в същия този полк, в който сега и той е служил.

В разказа си Филатиев описва една разнебитена руска армия, едва екипирана, на която й липсва подготовка, която, както той казва, е в същото състояние, в което е и Русия през последните години.

„От година на година бъркотията и корупцията стават все по-впечатляващи“, обяснява Филатиев пред Франс прес. „Корупцията, безредието, непукизмът преминаха границите на приемливото“, допълва той.

„Първите месеци бях шокиран. Казвах си: „Не е възможно“ и в края на годината разбрах, че не искам да служа в такава армия“, разказва Филатиев, който е постъпил миналата година в 56-и полк, след като преди известно време е бил в армията, а после я е напуснал за малко.

Въпреки това Филетиев не подава оставка в края на миналата година, както е планирал и така се озовава на фронта в Украйна. Неговият полк първо отива в Херсон, после в Николаев. Той разказва, че във време на война проблемите в армията, липсата на професионализъм, корупцията, бъркотията и непукизмът са станали още по-очевидни. Руснакът допълва, че руското правителство е изиграло голяма роля в разрушаването на армията, наследена от СССР.

След два месеца на участие в боевете, по време на които, както уверява Филатиев, неговият полк не е  участвал в никакви издевателства срещу цивилни или военнопленици, самият той е евакуиран заради инфекция на окото и приет в болница в Севастопол в Крим. Той се опитва да подаде оставка по здравни причини, но командирите му искат да се върне на фронта и заплашват да започнат разследване срещу него, ако не го направи. В началото на август той напуска Крим, публикува в интернет дневника си, после обикаля от град на град в Русия, за да не бъде заловен и накрая напуска страната.

„Защо разказвам всичко това в детайли? Искам хората в Русия и по света да разберат как тази война дойде, защо хората продължават да я водят“, обяснява Филатиев. „Това не е защото те искат да се сражават, а защото те се намират в такива условия, че е им е трудно да си тръгнат“, допълва той, визирайки руските военни, пратени в Украйна. „Армията, също както и руското общество, е тероризирана“, подчертава Филатиев и казва, че само 10 процента от военните подкрепят войната, а повечето от войниците се страхуват да говорят открито срещу нея. „Онези, които са срещу войната, се страхуват да го кажат, те не си тръгват, защото ги е страх от последиците“.

Ако Филатиев получи статут на бежанец, той казва, че ще действа така, че войната да свърши. „Искам възможно най-малко руски младежи да бъдат въвлечени в тази война, искам те да знаят какво става там“, казва той.

Свързани публикации

None found