• 23.06.2024

(ВИДЕО) Кадри от препълнени болници и морги, показват ужасяващата ситуацията в Русия

 (ВИДЕО) Кадри от препълнени болници и морги, показват ужасяващата ситуацията в Русия

Морга Снимка: Архив

Днес Русия отбеляза нов негативен рекорд – 442 души починаха от коронавирус през последните 24 часа. От началото на пандемията жертвите на COVID-19 са 33 931. А картината в лечебните заведения никак не е приятна – крайниците на безжизнено тяло висят от носилка, докато пациентите с коронавирус се борят за живота си само на няколко метра от нея. Възрастна жена се опитва да си поеме въздух, а хриповете й се превръщат в мрачен саундтрак към един от многото обезпокоителни видеоклипове от мобилни телефони, заснели реалността в болниците в Русия.

„Ето как изглеждат нашите нощи: ужасяващо“, казва мъжки глас зад кадър. Клипът е изпратен от CNN от известен руски лекар, свързан с опозиционния лекарски съюз Doctors ‘Alliance. Видеото е записано в средата на октомври от член на болничния персонал в Уляновск, град на около 500 мили източно от Москва. „Има още два долу в нашето отделение“, казва той, докато снима труп. „Ето как COVID-19 убива всички.“

Това видео е само едно от няколко, които CNN получава. Те разкриват ужасяващите условия в пренаселените лечебни заведения. Някои кадри показват морга с тела, съблечени голи, натрупани едно върху друго на мръсни подове. Сцени, навяват повече мисли за военни зони, отколкото за болници.

Докато Русия се бори да овладее пандемията, видеоклиповете са един от няколкото признака, сочещи действителната смъртност в страната, която е далеч по-висока, отколкото предполагат официалните данни. Русия казва, че към 16 ноември повече от 33 000 души са починали от COVID-19. Но този брой се оспорва от критиците, които казват, че Кремъл подценява цифрите.

„Мисля, че реалната цифра е около 130 000 души“, казва Алексей Ракша, бивш държавен статистик, който прави своите оценки въз основа на официални данни за излишните смъртни случаи – броят на смъртните случаи над очакваното – за даде реална оценка за жертвите на пандемията.

Използвайки данни от местните регистри, Ракша изчислява, че Русия е достигнала около 160 000-170 000 излишни смъртни случая от април до ноември. Той приписва около 80% от тези смъртни случаи на COVID-19. Между април и септември 2020 г. официалната цифра на излишната смъртност в Русия е приблизително 117 000 повече смъртни случая в сравнение с миналата година, според Росстат, руската статистическа агенция. Официалният брой на жертвите на COVID-19 за този период е приблизително 21 000 души.

Снимка: Архив

Все още няма данни на Росстат за октомври и ноември, но съдейки по официални цифри, публикувани от центъра за реакция на коронавирус в страната, разпространението на пандемията бързо се е ускорило. Ракша казва, че е напуснал Росстат през юли, след като публично изрази мнението си за начина, по който агенцията отчита смъртните случаи, свързани с коронавирус. Той твърди, че несъответствието между официалните данни и изчисленията му се дължи на начина, по който Русия класифицира жертвите на COVID.

„Росстат използва четиристепенна система за класификация“, обяснява Ракша. Според уебсайта на агенцията те са:

  1. Пациентът е с положителен тест за COVID-19 преди смъртта.
  2. Когато се предполага, че COVID-19 е основната причина за смъртта, но ще трябва да бъде потвърдено чрез аутопсия или допълнителни изследвания.
  3. Кога вирусът е допринесъл за смъртта на хора с придружаващи заболявания.
  4. Когато COVID-19 е потвърден, но не се счита за основен фактор за смъртта.

„Само при първото, когато пациентът има положителен тест за коронавирус преди да умре, случаят се записва като смърт от COVID-19“, казва Ракша пред CNN. Според него смъртните случаи в останалите три групи са оставени извън официалните данни. Нито руското министерство на здравеопазването, нито надзорният орган за обществено здравеопазване Роспотребнадзор, нито Росстат са отговорили на исканията на CNN за коментар.

Този метод на преброяване се различава от насоките, които СЗО дава, а те са, че всички смъртни случаи, свързани с COVID-19, трябва да бъдат отчетени, освен ако няма „ясна алтернативна причина, която не може да бъде свързана с вируса“.

Докато се бори с пандемията обаче, Русия все още знае как да направи добро шоу. През август, на фона на много фанфари, тя стана първата държава, която регистрира ваксина против коронавирус – „Спутник V“. Тази ваксина, която беше посрещната със скептицизъм от множество външни учени, все още не е широко прилагана.

На CNN е предоставен и рядък достъп до модерната временна болница за коронавирус в Москва с 1300 легла, създадена в „Ледения дворец“. „Кризата е сложна, но управляема“, казва главният лекар Андрей Шкода. „Тук имаме цялото необходимо диагностично оборудване, ултразвук, анестезия и вентилатори.“

Надвиснал отгоре гигантски екран, който обикновено показва на тълпата резултата на хокейния мач, сега се използва, за да се прожектират филми на пациентите. Шкода обяснява, че болницата е напълно цифрова – на всеки пациент има гривна с QR код, който води до всичките им здравни досиета. „Това е стандартна грижа в Москва и извън нея“, твърди той.

И все пак тази розова картина на държава с пълен контрол над пандемията, с мрежа от просторни медицински заведения, изглежда все по-противоречиво на фона на графичните кадри, излизащи от болниците в провинциите, както и след свидетелствата на някои медицински работници.

Миналия месец руското правителство призна за нарастващо напрежение върху своите медицински заведения, а вицепремиерът Татяна Голикова заяви, че болничните легла в пет от най-засегнатите региони вече са със зает капацитет от над 95%.

Морга Снимка: Архив

Един шофьор на линейка в района на Саратов в югозападната част на Русия – който говори пред CNN при условие, че неговата анонимност ще бъде запазена, поради страх от това, че ще бъде санкциониран на работа, заяви, че ситуацията в болницата му е „бъркотия“.

„Лекарите дори отказват да приемат възрастни пациенти със затруднено дишане“, казва той. „Казват им, че няма нужда да ги хоспитализират. Но истинската причина е, че в отделението няма достатъчно места.“

В друго видео, изпратено до CNN, заснето в препълнена морга, мъжки глас говори зад кадър, докато камерата улавя ужасяващи образи: „Едва ли бихме могли да намерим място тук. Това е като филм на ужасите.“

Свързани публикации

None found