• 23.06.2024

(ВИДЕО) Вулкан изригна в Исландия

 (ВИДЕО) Вулкан изригна в Исландия

Снимка: AP

Вулкан изригна на 30 километра от исландската столица Рейкявик. Властите предупредиха за опасност от падащи скали и камъни, както и за възможни свлачища. Изригването става след регистрирани хиляди земни труса през изминалите 3 седмици, предаде Би Би Си, цитирани от БНР. В района е обявена зона, забранена за полети. Превантивно са спрени полетите от и до международното летище в страната.

Изригването не представлява непосредствена заплаха за местното население или за критичната инфраструктура, заявиха от Исландската метеорологична служба.

При изригването се образува пукнатината  с дължина до 700 метра на полуостров Рейкянес.

През 2010 година изригването на друг вулкан в Исландия доведе до спиране на  въздушния трафик в Европа.

Сега не се очаква изхвърляне на толкова  пепел и дим, така че авиацията не би трябвало да е засегната.

През последните три седмици в Исландия са били регистрирани над 40 000 земетресения. Много хора се оплакват от постоянно безсъние.

Няма сигнали за бедстващи български граждани във връзка с изригването на вулкан в Исландия, съобщиха от МВнР.

По данни посолството ни в Осло на този етап изригването не представлява непосредствен риск за населението или инфраструктурата, но исландската Служба по гражданска защита е разпространила препоръки към гражданите да държат прозорците на домовете си затворени поради опасността от висока концентрация на серен диоксид във въздуха. Той може да причини леки изгаряния на очите и гърлото.

Въздушният трафик на международното летище Кефлавик не е спрял и е малко вероятно това да се случи на този етап. Изригванията не отделят много пепел, а местоположението на вулкана е достатъчно отдалечено от летището и свързаната с него инфраструктура.

При нужда от съдействие българските граждани в Норвегия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Осло на следния телефонен номер: +47 22 55 40 40, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +47 48650093.

Свързани публикации

None found