• 21.03.2023

Великобритания разхлабва мерките срещу вируса

 Великобритания разхлабва мерките срещу вируса

Снимка: БТА

Жителите на домове за възрастни хора във Великобритания ще могат да приемат по един редовен посетител от 8 март, съобщи британското правителство, предаде „Ройтерс“, цитиран от glas.bg

Това е част от плана за смекчаване на строгите ограничения заради пандемията от коронавирус, което става възможно заради разпространението на ваксинациите сред възрастните хора и уязвимите групи.

Досега в Обединеното кралство са поставени почти 17 милиона ваксини, включително на обитателите на домове за възрастни хора.

Броят на заразените с коронавирус в страната е спаднал в сравнение с пика в началото на годината, но все още остава висок, се казва в съобщението на правителството.

Всеки обитател на дом за възрастни хора ще може да посочи един посетител, който ще трябва да се тества за коронавирус предварително, на носи лични предпазни средства и да избягва контакт, по-близък от държане на ръце.

Очаква се премиерът Борис Джонсън да оповести пътя за излизане на Великобритания от „локдауна“ в понеделник. Стъпките ще бъдат внимателни и необратими. Вероятно е на 8 март да бъдат отворени училищата.

Според „Телеграф“ до Великден ще бъдат разрешени събиранията на до две домакинства на открито. Вестникът обаче отбелязва, че правилата за социална дистанция, според които хората трябва да спазват дистанция от два метра, е вероятно да останат в сила „в продължение на месеци“, пише бТВ.

В петък британското правителство съобщи, че новите случаи на коронавирус намаляват с 3 до 6 процента всеки ден, по-бързо отколкото през предишната седмица.

Свързани публикации

None found