• 18.07.2024

Великобритания: Раздор сред торите за строгите COVID мерки

 Великобритания: Раздор сред торите за строгите COVID мерки

Снимка: БТА

Строгите ограничения заради коронавируса във Великобритания вероятно ще продължат до Великден, заяви вицепремиерът Майкъл Гоув по повод на назряващия бунт в редиците на Консервативната партия срещу тях, защото някои депутати смятат, че карантината не дава резултати.

Следващата седмица се очакват вълнуващи сцени в парламента, когато ще бъде гласувана схемата на Борис Джонсън за местни карантини в три степени след изтичането на локдауна на 2 декември. 

Група от около 70 тори смята да гласува против ограниченията. Днес вицепремиерът Майкъл Гоув започна кампания срещу бунтарите като дори се опита да подготви и тях, и населението, че ограниченията ще останат в сила поне до април, дори и да започне ваксиниране през януари.

Това противоречи на казаното от самия премиер Борис Джонсън, че след преразглеждане на местните карантини на 16 декември в някои райони степента може да бъде понижена.

Гоув обаче подкрепи думите си със становището на учените, че е необходимо повече време за връщане към нормален живот.

Междувременно бе съобщено, че повече от 2,5 милиона британци ще получат безплатно витамин Д тази зима. Става дума за най-уязвимите в домовете за социални грижи и възрастните хора със здравословни проблеми. Пандемията принуди много хора да прекарват все повече време вкъщи, а това ги лишава от нормален прием на витамин Д чрез слънчевите лъчи.   

Свързани публикации

None found