• 13.04.2024

Великобритания е готова да приветства екипа на ЕС за продължаване на преговорите

 Великобритания е готова да приветства екипа на ЕС за продължаване на преговорите

Снимка: БНТ

Обединеното кралство е готово да приветства екипа на ЕС за продължаване на преговорите за бъдещите търговски отношения след Брекзит, съобщиха от „Даунинг стрийт“. 

Главните преговарящи – Дейвид Фрост от британска страна и Мишел Барние от европейска – проведоха трети телефонен разговор от началото на седмицата, след като преговорите бяха замразени поради липсата напредък.

След поредния разговор от „Даунинг стрийт“ съобщиха, че „двамата са постигнали съгласие по серия от принципи при воденето на преговорите в тази им интензивна част“. От канцеларията на премиера обаче предупреждават, че е „напълно възможно преговорите да не успеят“.

Ето какво се казва още в декларацията от „Даунинг стрийт“: „Ясно е, че значителни различия остават в нашите позиции в най-трудните области. Ние обаче сме готови, заедно с ЕС, да видим дали е възможно да ги преодолеем в интензивните преговори“. 

Лондон и Брюксел взаимно се призовават за компромиси преди изтичането на „преходния период“ в края на декември. Сред най-болезнените теми са риболовните права и правилата за честна конкуренция след Брекзит. Според британски издания преговорите могат да бъдат подновени тази седмица, дори до 24 часа.

Свързани публикации

None found