• 05.03.2024

Вдигането на данъците във Великобритания ще спъне възстановяването

 Вдигането на данъците във Великобритания ще спъне възстановяването

Снимка: ©NoDerivs 2.0 Generic

Ако притежавате кола, акции в компания, правите вноски за пенсия, обмисляте продажба на активи или управлявате малък бизнес, очевидно сте в черния списък на британския финансов министър Риши Сунак. В него са всички тези хора, които скоро ще бъдат облагани с повече данъци. Това е нужно, за да се финансира борбата с коронавируса, пише Крис Джайлс за Financial Times, цитиран от investor.bg.

Много често спекулациите за „данъчни бомби“ много преди бюджетът да бъде приет се оказват погрешни. Когато Министерството на финансите в крайна сметка е източникът на подобни слухове. Това или е упражнение за измерване на обществената реакция, или е вид управление на очакванията.За да могат хората накрая  да почувстват облекчение, когато бъдат наложени по-скромни мерки. Когато източникът е другаде, мотивацията обикновено отразява превантивно действие от онези, които се очаква да бъдат на мушката на конкретно данъчно увеличение, с цел да убият предложението преди то да е възприето, пише още изданието.

Поддръжниците на Сунак казват, че спекулациите най-малко подчертават факта, че коронавирусната подкрепа от правителството в крайна сметка ще трябва да бъде платена. Той е съгласен.

„Есента е времето да поставим публичните ни финанси отново на устойчива основа“ в средносрочен план. „

заяви министърът в лятното си изявление.

И намекна, че да не правиш нищо, не е опция.

Обединеното кралство няма да бъде в състояние да обяви победа над Covid-19 през следващите седмици. Броят на заразените постепенно се увеличава, а отварянето на училищата и университетите представлява повишен риск от втора вълна.

Финансовите пазари биха се разтревожили повече, ако министърът се впусне в увеличения на данъците или се престори, че знае, че е направил достатъчно. Политиката е това, което може да тласне Сунак към ранно обявяване на данъчни повишения. Това ще е опит да разтегли времето между тях и следващите избори.

Свързани публикации