• 21.06.2024

Ваксината „Пфайзер“ намалила с 98% смъртността в домове за възрастни в Испания

 Ваксината „Пфайзер“ намалила с 98% смъртността в домове за възрастни в Испания

Снимка: BGReporter.info

Поставянето на двете дози на ваксината на „Пфайзер“ е намалило с 98% смъртността в старческите домове в Каталуния и с 97 на сто хоспитализациите. Това показва проучване на Регионалното правителство на Каталуния, изследователи от Оксфордския университет и Автономния университет в Барселона, съобщава БНР.

Изследването, публикувано в авторитетното научно списание „Лансет“, е първото в света за клиничната ефикасност на ваксината на „Пфайзер“ в домовете за възрастни хора и е подписано от Даниел Прието-Алхамбра, професор от Центъра по медицинска статистика в Университета в Оксфорд. 

В продължение на два месеца са проучвани 28 594 възрасти хора, живеещи в старческите домове, 26 238 служители в тях и 61 951 здравни работници. Основният извод е, че ефектът от ваксината на „Пфайзер“ е довел до спад в нивата на заразяване с 92% сред персонала и 88% при възрастните хора. 

Изследването цитира и други проучвания с подобни резултати – едно проведено в Шотландия върху общото население, с намаляване на риска от инфекция между 85 и 94%, и друго от Англия върху болничен персонал, което показва намаляване на 72% на инфекциите само с една доза от ваксината. 

По този повод професор Даниел Прието-Алхамбра заяви, че това са „грандиозни резултати”, които „трябва да успокоят обществеността за основните ползи, свързани с продължаващата кампания за ваксиниране в Испания и по света“.

Свързани публикации

None found