• 23.06.2024

Британците губят доверие в полицията

 Британците губят доверие в полицията

Във Великобритания гласоподавателите губят доверие в полицията, след поредица от скандали и нарастване броя на престъпленията, включително кражби от магазини и киберпрестъпления. Това разкрива допитване, проведено от вестник „Таймс“ в рамките на стартирало новаторско едногодишно проучване за бъдещето на наказателно-правната система, пише БНР.

Проучването на „YouGov“ разкрива потресаваща липса на доверие, като повече от половината от анкетираните казват, че не вярват на полицията за разкриване на престъпления, а над една трета казват, че нямат вяра на властите за поддържане на реда и закона. Комисията за престъпност и правосъдие на вестника, която ще докладва пълните данни следващия април, ще събере доказателства от цялата система на наказателното правосъдие и ще изготви радикален план за широкообхватна реформа. 

Всичко това става на фона на влошаване на нивата на разкриваемост, удължаване на забавянията, рекордни натрупани съдебни дела и препълнени затвори.

Проучването на „YouGov“ поставя под въпрос принципа на така наречената „полицейска дейност чрез съгласие“, който е в основата на закона и реда в тази страна. Само 26 на сто от хората вярват, че полицията би арестувала и преследвала някого, ако бъде ограбен, а само 7 на сто са уверени, че джебчия ще бъде заловен.

Над една трета смятат, че е малко вероятно извършителят да бъде арестуван и преследван, ако те съобщят за сексуално насилие. Общественият апетит за реформи се подчертава от факта, че само 37 процента от гласоподавателите вярват, че полицията върши „добра работа“, а повече от половината смятат, че върши работата си по-зле, отколкото преди 30 години.

Свързани публикации

None found