• 15.07.2024

Близо 70 полицаи са ранени след вчерашните размирици във Франция

 Близо 70 полицаи са ранени след вчерашните размирици във Франция

Снимка: AFP/Alain Jocard

Почти 70 полицаи и жандармеристи са ранени при сблъсъци във вчерашните протести във Франция срещу правителствения законопроект за глобалната сигурност, съобщaват информационните агенции.

Окончателните данни за вчерашния ден са 95 задържани. Сред ранените има 67 полицаи и жандармеристи, от тях 48 в Париж. Изразявам подкрепата си за тях

написа в Туитър вътрешният министър Жералд Дерманен.

Общо 52 350 души са участвали в около 90 протеста вчера из цяла Франция, в това число 5000 в Париж по данни на вътрешното министерство. Главен повод за общественото недоволство е член 24 на законопроекта, който вече е одобрен на първо четене в парламента. Той предвижда голяма глоба и присъда затвор за лица, които публикуват в интернет снимки и видеозаписи на полицаи, в които ясно се виждат лицата им, или съобщават техните имена и адреси.


След бурни протести на обществеността и на журналистите правителството обеща да промени текста на член 24, но демонстрантите искат той да бъде изцяло премахнат от законопроекта, който ще се разглежда в Сената в началото на 2021 година. Недоволство има и от членове 21 и 22, които предвиждат разширено полицейско видеонаблюдение на демонстрации, включително с използване на дронове.

Свързани публикации

None found