• 10.12.2023

Белгия отчита 70 смъртни случая след ваксиниране срещу ковид

 Белгия отчита 70 смъртни случая след ваксиниране срещу ковид

Снимка: BGReporter.info

Досега в Белгия са установени 70 смъртни случая след ваксиниране срещу ковид, без да е потвърдена пряка връзка с имунизацията. Това съобщиха местни медии, като се позоваха на официални данни, предава БТА, цитиранa от novini.bg.

В страната са наблюдавани 10 040 случая на нежелани реакции след ваксинирането на 1 502 795 души. От този брой при 1899 ваксинирани реакциите са били тежки, но в рамките на описаните в листовките на препаратите опасности.

Отбелязва се, че най-често нежеланите реакции са наблюдавани след поставянето на първата доза от ваксината на „АстраЗенека“ и след втората доза от ваксината на „Пфайзер“. Не се посочват данни за ваксината на „Модерна“, нито разбивка на количествата поставени ваксини по производител.

Белгия реши вчера да ограничи приложението на ваксината на „АстраЗенека“ след потвърждението от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), че препаратът изглежда причинява тромбози, особено при млади жени. Решението се очаква да бъде преразгледано след месец и да бъде съобразено с допълнителни оценки и препоръки от ЕАЛ.

Свързани публикации

None found