• 04.03.2024

Беларуският глад за свобода нарасна твърде много

 Беларуският глад за свобода нарасна твърде много

Снимка: SERGEI GAPON/AFP

Беларуският народ трябва да се бори за собствената си свобода. Всяка намеса би застрашила този процес, пише в онлайн изданието на Berliner Zeitung.

Напълно погрешно наситеният ЕС публично да заплашва настоящите лидери на страната със санкции и да казва, че гражданското общество на Беларус също получава материална подкрепа. Всяка намеса дискредитира и застрашава протестиращите. Беларуският народ трябва да се бори за собствената си свобода.

Фокусът на всеки политически размисъл трябва да бъде върху това, как проспериращото бъдеще на Беларус може да бъде осигурено по мирен начин.

Те трябва да организират преходни форми на управление и да направят всичко възможно, за да предотвратят украински хаос, беззаконие, нова омраза и икономически упадък. Беларус предлага някои благоприятни условия за това. Тъй като контролираният от държавата начин на производство до голяма степен е оцелял там, за разлика от Украйна или Русия. Корупцията е съответно по-ниска. Държавният сектор генерира почти половината от брутния вътрешен продукт. По този начин може да се запази сравнително егалитарна социална структура.

Няма съмнение, че президентът Лукашенко, който управлява 26 години, трябва да напусне поста си. Но не всички лоши неща трябва да бъдат наредени след него. За разлика от своите полски, руски, латвийски и украински съседи, той никога не рисува националистическата карта, а вместо това позиционира страната си като буфер и посредник между Русия от една страна и балтийските републики, Полша и Украйна, от друга.

Смимка: AP


Беларуският глад за свобода нарасна твърде много. Това няма нищо общо с факта, че беларусите искаха да се приближат към Запада или да избягат от руското влияние. Колкото и да се кълне Лукашенко, че протестите са организирани от чужбина, единствената причина за неговото нещастие е самият той.

В края на закъснелия преход Беларус определено трябва да продължи да оформя мост между Западна Европа и Европейска Русия. Номерът е, че Москва не трябва да разглежда обновената съседна държава Беларус като част от политика на обкръжение, а като предложение за по-добро общо бъдеще. Това ще изисква първоначално предпазливо отпускане на отношенията между Берлин, ЕС и Москва. Но по този начин много желаният край на автократичното втвърдяване на Република Беларус и щастието на нейните граждани може да се насърчава ефективно.

Свързани публикации