• 23.06.2024

Арестуваният кмет на южноалбанската община Химара стана гръцки евродепутат от затвора

 Арестуваният кмет на южноалбанската община Химара стана гръцки евродепутат от затвора

Арестуваният кмет на южноалбанската община Химара Фреди Белери, който беше издигнат за евродепутат от управляващата в Гърция партия „Нова демокрация“, си спечели място в Европейския парламент, съобщава Евронюз Албания.

По данни на албанската медия и на гръцката секция на Си Ен Ен Белери се нарежда на трето място по гласове в партията на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Според Евронюз Албания той трябва да бъде сред седемте евродепутати, които ще представляват „Нова демокрация“ в Европейския парламент.

Фреди Белери, който е етнически грък, беше арестуван два дни преди местните избори в Албания на 14 май 2023 г. по обвинение в купуване на гласове. През март тази година Белери беше осъден на две години затвор. От гръцка страна поставиха под въпрос честността на процеса срещу него и дадоха да се разбере, че това може да застраши евроинтеграцията на Албания.

След избирането си за евродепутат, Белери благодари на гърците, които са го „почели с вота си“ и определи новината като „победа на светлината над мрака“.

Той подчерта, че гласът на гръцкото етническо малцинство сега ще бъде още по-силен.

Мястото на Белери в кметството на Химара зае бившият кмет Йорго Горо, който бе опонент на Белери на местните избори. Йорго Горо, който също е етнически грък, беше арестуван на свой ред на 23 март т.г. по обвинения в злоупотреба с власт заради предполагаемо неправомерно отчуждаване на два парцела държавна земя.

Общинският съвет на Химара избра в събота Арчиле Болано за изпълняващ длъжността кмет на Химара, след като назначената за временен кмет на общината след Белери и Горо – Блерина Баля – подаде оставка от поста по лични причини.

Свързани публикации

None found