• 17.07.2024

Арести на нови протести в подкрепа на Навални в Русия

 Арести на нови протести в подкрепа на Навални в Русия

Снимка: БТА

Поне 465 души са задържани в множество руски градове в поредната неделя на протести в подкрепа на опозиционера Алексей Навални.

Мнозинството от арестите са извършени в градове в Далечния изток и Сибир, съобщи правозащитната организация ОВД-Инфо, цитирана от БНР.

В десетки градове на Русия за днес са планирани нови протести в подкрепа на Навални, които вече започнаха в източната част на страната. Властите правят всичко възможно да ги предотвратят. 

Сборният пункт на протестиращите в Москва е Лубянският площад в центъра, където се намира централата на Федералната служба за сигурност. Голям периметър около сградата е отцепен от полицията. Затворени са седем централни станции на метрото. Променени са маршрутите на наземния градски транспорт. 

Снимка: БТА

Министерството на вътрешните работи предупреди, че участниците в незаконни масови мероприятия носят административна отговорност. Генералната прокуратура поиска да бъде блокиран достъпът до социалните мрежи, които публикуват информация за протеста. 

Няколко близки съратници на Навални бяха поставени под домашен арест. Те за заподозрени за това, че призивите им за участие в протестите на 23 януари са довели до нарушаване на противоепидемичните мерки. Тогава бяха задържани повече от 4 хиляди души в десетки градове на Русия. Образувани бяха 21 наказателни производства.

Навални бе арестуван при завръщането си в Москва от Берлин на 17 януари т.г. Там той се възстановяваше след предполагаемо отравяне в родината си, за което германските власти твърдят, че е с вещество близко до „Новичок“.

Миналата неделя в десетки руски градове имаше протести в подкрепа на опозиционера.

Подобни акции имаше и в други държави, включително у нас.

Свързани публикации