• 19.05.2024

Анкара: Решение на Гърция да разшири териториалните си води в Бяло море ще бъде повод за война

 Анкара: Решение на Гърция да разшири териториалните си води в Бяло море ще бъде повод за война

Мевлют Чавушоглу Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евентуално решение на Гърция да разшири териториалните си води в Бяло море ще бъде смятано за повод за война, предупреди вчера турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от ДПА.

„Те (Гърция) не могат да разширят това (териториалните си води) до 12 мили (около 22 км) в Бяло море“. „Това е повод за война, или казус бели“.

заяви Чавушоглу пред телевизия А Хабер, предаде БТА, цитиран от БНР.

Както Гърция, така и Турция имат териториални води от 6 морски мили (около 11 км) в Бяло море, където няколко гръцки острова се намират близо до континенталната територия на Турция, припомня ДПА.

Двете страни, съюзнички от НАТО, водят спорове и за турските проучвания за газ в Средиземно море.

По-рано тази седмица гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви пред парламента, че Атина разширява своите териториални води в Йонийско море от 6 на 12 морски мили, за което са информирани Италия и Албания. Той добави, че страната може да разшири и териториалните си води и в други морски райони.

Чавушоглу подчерта, че Анкара не се интересува от гръцките териториални води в Йонийско море, но „нашата позиция по Егейско море е изключително ясна“.

От своя страна министърът на енергетиката на Гърция Костис Хадзидакис заяви по телевизия Скай, че Турция използва заплахи с война, за да преследва политика от 19 век. 

Мегаломанията и собствената значимост от другата страна на Егейско море са лоша база за взимане на решения, заяви Хадзидакис.

Свързани публикации