• 17.04.2024

Англия все още е далеч от стаден имунитет

 Англия все още е далеч от стаден имунитет

Снимка: БГНЕС

Около шест 6% от населението в Англия се заразява с Covid-19 до 13 юли по време на първата вълна – но процентът е три пъти по-висок за чернокожите при 17%, пише dailymail.

  • Учени от Imperial College London изпратиха 100 000 домашни теста за антитела.
  • Най-голямата световна програма за домашно тестване търсеше коронавирусни антитела.
  • Imperial College London проведе проучване, включващо над 100 000 доброволци.
  • Доброволците от BAME (малцинства) са имали по-голяма вероятност да имат антитела срещу Covid-19, също открива проучването.
  • Само един от 16 души в Англия е заразен с Covid-19 по време на първата вълна на пандемията, установи голямо проучване.

Цифрата представлява около шест процента от нацията, което се равнява на 3,4 милиона души.

Но същите данни на изследователите от Imperial College London London предполагат, че 17 на сто от чернокожите и 12 на сто от азиатците вече са имали вируса.

Експертите извършили масово проучване за наблюдение Covid-19, включващо 100 000 доброволци, които използвали комплекти за тестване в домашни условия, за да проверят за антитела, които разкриват дали някой преди това е бил заразен.

Резултатите, които идват на фона на скок в случаите в цяла Англия, предполагат, че страната е далеч от достигане на стаден имунитет – когато достатъчно от населението е изложено на болест, която вече не може да се разпространи.

И данните добавят доказателства, които показват, че хората от BAME са изправени пред по-висок риск да се заразят и да се разболеят тежко или да умрат.

Учените все още не трябва да определят точно защо се сблъскват с по-голям риск – но експертите предполагат, че етническите малцинства са по-склонни да бъдат лоши и следователно в по-лошо здраве, и по-вероятно да работят на публични работни места, където са повече склонен към хващане на болестта.

Свързани публикации