• 27.09.2022

Китай помага на Северна Корея да овладее епидемичния взрив на COVID-19 

 Китай помага на Северна Корея да овладее епидемичния взрив на COVID-19 

Властите на Северна Корея са изпратили в началото на седмицата три самолета на държавната авиокомпания „Еър Корио“ в Китай за доставка оттам на медицински материали, необходими за противоепидемичните мерки на фона на епидемичния взрив на коронавируса в страната. Това съобщи днес южнокорейската телевизия Уай Ти Ен, цитирана от БТА.

„В понеделник Китай оказа на Северна Корея помощ, предоставяйки медикаменти и средства за борба с инфекции, транспортирани с три товарни самолета“, съобщи телевизията.

По данни на телевизията, вероятно, става дума за товар с тегло до 150 тона. Самолетите пристигнали в град Шънян, провинция Ляонин, сутринта и се върнали в Северна Корея в същия ден. Телевизията отбелязва, че китайските власти не са потвърждавали, че подобна помощ е била оказана.

По-рано агенция Йонхап, позовавайки се на свои източници, съобщи, че Пхенян се е обърнал за помощ към Пекин на фона на първите съобщения за появата на коронавируса в страната. Китай е отвърнал, че е готов да окаже помощ на Северна Корея, ако подобно искане бъде отправено, информира агенцията. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун по време на едно от заседанията на Политбюро на Корейската трудова партия призова подчинените си да проучат китайския опит за борба с КОВИД-19.

Свързани публикации

None found