• 13.04.2024

(ВИДЕО) Осем години родители и ученици се надяват на пешеходна пътека пред столичното 92-ро ОУ

 (ВИДЕО) Осем години родители и ученици се надяват на пешеходна пътека пред столичното 92-ро ОУ

Снимка: BGReporter.info

През 2012 година пешеходната пътека на ул. „Добротич“ пред столичното 92-ро училище в район Красна поляна изчезва – изтрита във времето. Повече от осем години, пресичането за децата и всички останали е затруднено.

Директорът на училището Красимира Орсова, още тогава, подава сигнал до община Красна поляна да се възстанови маркировката на пешеходната пътека. Искането ѝ също включва да се поставят нови ограничителни колчета на тротоарите около училището. Тя поставя въпроса и да се повдигне настилката на тротоара, за да не преминават колите по него в натоварените часове на деня.

Красимира Орсова – директор на 92-ро основно училище
Снимка: BGReporter.info

От своя страна, общината в Красна поляна ремонтира поетапно, района около столичното 92-ро ОУ. Настилката на тротоарите е подменена, осветителните тела са поправени, поставени са обезопасителни и антипаркинг колчета. Не липсва дори знак „Внимание деца“. Това е знакът според Правилника за движение по пътищата, който трябва да подсигури безопасното пресичане на децата. Въпреки наличието на знак, поради липса на пешеходна пътека, пресичащите са в нарушение. Пътеката, по която учениците трябва да пресичат безопасно и по правилата – липсва вече осем години.

Преди две години, при последните ремонтни дейности извършени на съоръженията около училището в Красна поляна, директорката отново поставя въпроса за липсващата пътека тип „зебра“до входа на училището. Служителите на Дирекция „Управление и анализ на трафика“ тогава обяснили на г-жа Орсова, че специалистите преценяват, къде да има подобни съоръжения.

Те обновили легналите полицаи, които според анализите им са напълно достатъчни и без наличието на пешеходната пътека – децата да пресичат безопасно.

Подновените „легнали полицаи“, които според „Управление и анализ на трафика“ достатъчни за безопасността на децата
Снимка: BGReporter.info

С това опасният за живота на пешеходците абсурд около изчезналата през далечната 2012 година „зебра“ до 92-ро ОУ, придобил напълно завършен вид.

Красимира Орсова не се отказва и преди няколко дни пуска поредната молба до районната администрация. В нея, тя отново иска изграждане на пешеходните пътеки до учебните заведения в район Красна поляна. Директорката се надява, проблемът отлежал във времето, най-после да бъде решен.

С палка „стоп“ учителите спират колите за да преминат децата
Снимка: BGReporter.info

„На първо място е опазването на живота и здравето на децата. Принудени сме да спираме колите с палка „стоп“, за да преминават улицата в междучасието.“

коментира директорката на училището пред BGReporer.infо

От своя страна, общината в Красна поляна трябва да препрати сигнала ѝ на компетентната по този въпрос – Дирекция „Управление и анализ на трафика“ на Столична община, обяснява казуса г-жа Орсова.

Много родители и живущи също са разтревожени заради липсващата маркировка на ул. „Добротич“, не само до входа на училището.

„Не разбират ли институциите, че ул. „Добротич“ сутрин и вечер, когато децата се прибират, е много натоварена, защото е връзка между двата големи булеварда – „Възкресение“ и „Никола Мушанов“? Децата ни са в риск всеки път!“

негодува Андон Иванов – родител на две деца.

На същата улица „Добротич“ в столичния квартал се намира и детска градина №187 „Жар птица“.

Там ситуацията е същата – липсва маркировка и пешеходна пътека, но има легнали полицаи?!

Снимка: BGReporter.info

На това място родителите отново разчитат на великодушието на шофьорите, за да преминат и оставят или вземат децата си от забавачницата.

Хората в квартала се надяват, след всичкото време и молби, най-после Дирекция „Управление и анализ на трафика“ да прецени трезво и отговорно големия риск, който създава за децата и живущите в квартала, поради липсата на действия от тяхна страна.

Свързани публикации