• 04.03.2024

80 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България

 80 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България

Снимка: БНР

Президентът Румен Радев ще посети Добрич, където ще участва в тържествата по случай Деня на Добрич и отбелязването на 80-ата годишнина от подписването на Крайовската спогодба и възвръщането на Южна Добруджа към България. В 20.30 часа на площад „Свобода“ държавният глава ще приеме почетния строй и ще отправи приветствие към жителите и гостите на града.

Датата 25 септември официално е приета за празничен ден на Добрич през 1990 година, когато с Указ на президента се връща и старото име на града. Отбелязването на връщането на Южна Добруджа към България ще започне с общоградско преклонение на Военните гробища, където ще се извърши панихида за загиналите за свободата на Добруджа.

Същевременно също в Добрич ще започне националната кампания „Бъди войник“ на министерството на отбраната с участието на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Събитието съвпада с официалното отбелязване на 80 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България и влизането на българската войска в Добруджанския град.

Жителите и гостите на града ще могат да разгледат от 15.00 часа на площад „Свобода“ образци въоръжение и техника. От 16.15 часа ще започне шествие по пешеходната част на бул. „25-ти септември“. От 17.00 часа министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще присъства на освещаване на плоча с имената на войниците и офицерите – добруджанци, загинали във Втората световна война. Празникът включва концерт от 18.00 часа в градския парк „Свети Георги“, а от 20.00 часа ще има тържествена проверка-заря.

Свързани публикации