• 23.06.2024

49-и ден на протести

 49-и ден на протести

Снимка: БГНЕС

На 49-тата вечер на протести в София демонстрантите донесоха на пл. „Независимост“ свое „гражданско шкафче“, на което поставиха часовник, отброил по думите им оставащото време на кабинета на Бойко Борисов, предаде БНР.

„Времето му изтича“.

Каза от сцената на протест Арман Бабикян

Върху шкафчето имаше бели листа и химикалки, на които хората да напишат мотивите си за оставка на кабинета.

„Това шкафче е антипод на онова шкафче с пистолетите, парите и така нататък, които цяла България видя. Само че това шкафче е на гражданите, а не на министър-председателя. Там хората ще слагат своите мотиви защо искат оставката на Борисов и тази власт. Вътре ще бъде напълнено с техните листи, с техните писания, така че току-виж министър-председателят разбрал защо всички искат той да си отиде.

обяви Бабикян
Снимка: БНР

Участниците преминаха на шествие между палатковите им лагери на пл. „Независимост“ и „Орлов мост“. Хората са категорични че оставка на правосъдния министър няма да промени нищо.  

„Тежка загуба за българския народ, непрежалима“, иронизира Велислав Минеков от т.н. „отровно трио“ и допълни: „Не знам обаче Кой ще е този куражлия, който да вземе неговото място, тъй като това е изключително обиден вече пост. Още повече, че това правителство си отива със сигурност и да пожелаеш подобна служба за два или три дни е унизително“.“Една малка оставка за нас, един голям скок в развитието на Барни Ръбъл“.

написа по-рано днес в социалните мрежи Арман Бабикян от т.н „отровно трио“.

Контрапротестът:

Около 30-ина граждани са събраха пред сградата на Румънското посолство към 21 ч. Демонстрацията им се проведе на тротоара. По този начин хората искаха да покажат, че гражданска позиция може да се отстоява и без затварянето за движение на кръстовищата. Проявата премина без напрежение. 

Гражданите, които негодуват срещу блокадите в центъра на столицата, ще предложат медиен дебат на интелектуалците от т. нар. „отровно трио“, решиха демонстрантите. Гражданите настояват и за среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Планира се и завеждането на колелтивен иск срещу „отровното трио“ за вреди, нанесени на Столичната община и гражданите, в резултат на трайните блокади. Потърпевшите столичани ще настояват за финансово обезщетение в размер на 6-цифрена сума, съобщиха демонстрантите. 

Преобладаващата част се въздържаха от коментар по отношение на подадената днес оставка на правосъдния министър. Те подчертаха, че проблемът им остават трайните блокади на възлови места в столицата. На този фон се чуха и гласове в подкрепа на Кирилов.

На другия сборен пункт – до пилоните пред НДК, се събираха подписи срещу извършените „престъпления срещу Републиката“. Недоволните граждани негодуват срещу „нарушеното им право на свободно придвижване в града, опита за държавен преврат и насилствено превземане на властта, както и неспазването на обществения ред от участниците в антиправителствените протести“.

Свързани публикации