• 04.03.2024

4-годишното момиче нападнато от питбул е с фрактури на черепа

 4-годишното момиче нападнато от питбул е с  фрактури на черепа

Брутално нападение на питбул над дете в София. Инцидентът е от първи април и е станал пред блок в столичния квартал „Триъгълника“. 4-годишното момиченце е с ухапвания по главата, а родителите са в шок след инцидента за случая първи писа BGReporter.info.

Раните са много, четири на брой, има две фрактури на черепа и е стресирана съответно, което няма как да не е така. Ухапването беше от едното до другото ухо отзад на врата. След свалянето на превръзката, следите от ухапванията са ужасяващи

каза майката Габриела Кирова за BGReporter.info

С Дарина вече работи психолог

Инж. Георги Александров от районното кметство в „Надежда“ каза, че когато се правят проверки от районната администрация, се съставят актове и глоби, а при такива тежки инциденти това не удовлетворява родителите на пострадалите, и те предпочитат да се обръщат към полицията.

Проверки се правят както по сигнали, така и регулярно всеки месец. За миналата година са направени 71 проверки, при всяка една се съставя констативен протокол, а при откриване на нарушения се съставят констативни актове на стойност около 100 лв..

обясни още инж. Александров в предаването „Денят започва“ по БНТ

Експертът по хуманно отношение към животните Явор Гечев коментира, че такива случаи има много и вината е изцяло на собственика на кучето, защото когато си вземе такова куче, той трябва да вземе мерки и да предпазва обществото и затова законът вменява такава отговорност не на кучето, а на собственика.

Собственикът носи наказателна отговорност при такъв инцидент, при който има средни телесни повреди или не дай си боже, нещо по-сериозно, вменява наказателна отговорност до 3 години. Така че оттук нататък полицията и прокуратурата трябва да разследват този случай и да потърсят отговорност от собственика.

каза още Гечев.

За да се направи връзка между собственика и кучето, има идентификация на животното – то трябва да има микрочип и данните от него да бъдат въведени в базата данни на Българска агенция по безопасност на храните, а срещу този микрочип трябва да има данни за собственика, за манипулациите, които са правени на кучето, допълни експертът.

От СДВР съобщиха, че срещу собственика на въпросния питбул до момента не са подавани сигнали за предишни такива инциденти. Предстои собственикът да бъде разпитан в полицията.

Виcoки ca oбeзщeтeниятa, кoитo cъдът мoжe дa приcъди зa coбcтвeникa финaнcoвaтa caнкция.

обясни адвокат Петър Николов за Bulgaria ON AIR.


Мaлкaтa Дaринa вeчe cи e у дoмa и ce възcтaнoвявa oт oпeрaциятa и oт прeживeния ужac.

Свързани публикации