• 18.07.2024

1200 съобщения за нежелани реакции след поставянето на ваксина у нас

 1200 съобщения за нежелани реакции след поставянето на ваксина у нас

Снимка: Архив

Директорът на дирекция „Проследяване на лекарствената безопасност и клинични изследвания“ в ИАЛ – д-р Мария Попова обясни за какви реакции сигнализират гражданите след имунизация. Тя посочи, че около 1200 съобщения за нежелани странични реакции след ваксинация с „АстраЗенека“, „Пфайзер“ и „Модерна“ са регистрирани у нас.

Най-много сигнали има за оксфордския препарат – около 4 на 1000 имунизирани. Три сигнала на 1000 има при ваксинираните с „Модерна“ и малко над две на 1000 при „Пфайзер“, пишат novini.bg

Д-р Попова каза пред БТВ, че от тези сигнали над 70% са подадени не от медицински специалисти, а от граждани. Най-често се съобщава за:

Дискомфорт на инжекционното място – болка, сърбеж, зачервяване;

Грипоподобна симптоматика от 6 до 12 ч. след поставяне на ваксината;

Алергични реакции – обриви по кожата;

Експертът поясни, че тези нежелани реакции трябва да изчезнат до 48 ч. след апликация на препарата и ако това не се случи, трябва да се потърси медицинска помощ.

Д-р Попова коментира и смъртният случай на 57-годишната жена от Пловдив. Тя посочи, че не е доказана връзка между ваксината и смъртта на жената с тромби. По думите ѝ няма данни за анифилактични реакции или кървене.

Експертът каза, че посланията на европейския регулатор са категорични – ползите са повече от риска. Тя обясни, че няма проблем с набелязаните за съмнителни партиди на „АстраЗенека“. По думите ѝ експертите са отхвърлили възможността от образуване на тромбоемболии след поставяне на препарата.

Има една област, за която все още има съмнения. Там няма доказване – тази област касае едни нарушения на кръвосъсирването, които се характеризират с образуването на тромби, което е много рядко състояние. Затова заключението на комитета беше, че този преглед продължава и медицинските специалисти и пациентите ще получат точни инструкции за презастраховане.

коментира д-р Попова.

Тя допълни, че при 12 млн. апликации на „АстраЗенека“ и 19 сигнала за странични ефекта.

Свързани публикации