• 21.06.2024

10-часово заседание на българо-македонската комисия за историческите спорове със Скопие

 10-часово заседание на българо-македонската комисия за историческите спорове със Скопие

Снимка: www.wikiwand.com

Близо 10 часа продължи първото заседание на смесената македонско-българската комисия, която трябва да изчисти историческите спорове между двете държави. Срещата се провежда в Скопие и е първата след 10-месечно прекъсване.

Работата на Комисията първо беше блокирана от спора за Гоце Делчев, а после и замразена заради политическата обстановка и свикването на предсрочни избори в Република Северна Македония, припомня БНР. Възобновяването на работата на историците беше предшествана от посещение миналата седмица в София на македонския външен министър Буяр Османи. След визитата македонски медии и лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обявиха, че България е поискала да бъде подписан нов договор, подобен на Преспанския, с който да има ново определение за македонска нация. Управляващите в Скопие категорично отричат да е поставяно такова искане. Външният министър Османи повтори предупреждението на премиера Зоран Заев, че страната трябва да е готова за вариант началото на преговорите за еврочленство да бъде блокирано от някоя от държавите в Европейския съюз на всеки етап от преговорните глави.

Вместо това Пендаровски обяви, че Република Северна Македония е готова да подпише декларация, с която препотвърждава ангажимента си да изпълнява подписаният през 2017-та година Договор за добросъседство с България.

Днес продължават дискусиите, а изявленията са предвидени след 19:30 ч. българско време. Според публикации в македонски медии, които се позовават на анонимни източници, не се очаква пробив в преговорите между българските и македонските историци. 

Свързани публикации