• 07.06.2023

10 съвета как да се справим с инфлацията

 10 съвета как да се справим с инфлацията

В условията на пазарна икономика цените на стоките и услугите могат да се променят винаги. Някои цени се повишават, други се понижават. За инфлация говорим, когато съществува общо повишение на цените на всички стоки и услуги, а не само на някои от тях. Това означава, че за 1 лев днес можем да си купим по-малко от вчера. С течение на времето инфлацията намалява стойността на парите. Пазарите се саморегулират – цените се покачват, докато стигнат нива, които потребителите няма да платят. И тогава отново тръгват надолу. Понякога високите цени привличат алчни за печалба доставчици, заради които предлагането надвишава търсенето и тогава цените започват да падат.

Легендарната фраза на бившия министър-председател Димитър Попов от 1991 “За бога, братя, не купувайте!” е обект на иронични коментари и подигравки, но тя съдържа едно разумно и смислено послание.   

Ето няколко съвета от специалисти как да се справим с инфлацията:

1. Направете си писмен месечен бюджет.
Първият и основен съвет в подобни ситуации е да си изготвите бюджет – седмичен, месечен. Започнете със сигурните разходи – наем, ток, вода, храна, месечни такси. Ако по време на месеца цените продължават да нарастват, намалявайте разходите. Ще се наложи да се лишите от някои покупки или да намалите количеството на задължителните такива. Може да ви се стори доста трудно непрекъснато да се придържате към бюджета си, но в края на периода сами ще се убедите от ефективността на подобно действие.
Понякога ни е трудно да си представим за колко излишни и безмислени неща сме склонни да даваме пари, от които нямаме никаква нужда.

2. Заменете любими продукти с по-евтините им алтернативи.

Всеки от нас има любими козметични продукти, перилни препарати, храни и пр. Да, качеството е важно, но в периоди на инфлация може да се направят компромиси.
Купувайте продукти от по-нисък клас (и най-вече цена), следете промоциите и отстъпките, това ще се отрази на общо намаляване месечните разходи.

3. Откажете се от някои покупки.

Помислете внимателно от кои покупки/услуги може да се лишите.
Вместо да ходите на фитнес, правете упражнения вкъщи чрез онлайн курсове. Ходете пеша, използвайте обществения транспорт и по-рядко личния си автомобил. Пийте сутрешното си кафе у дома, а не в кафенето по път за работата, правете си сандвичи за обяд. 

4. Избягвайте покупката на пасиви.

Най-често специалистите съветват по време на инфлация да не правите големи покупки като кола например.

5. Увеличавайте инвестициите си, а не спестяванията.

Лихвите, които банките предлагат за спестяванията, са твърде ниски, а инфлацията е прекалено висока. Ако държите спестяванията си само в банка, това ще намали покупателната им способност във времето.  

6. Инвестирайте в акции.

Това е един от най-успешните начини за справяне с инфлацията. 

7. Инвестирайте в земя.

По време на природни бедствия и трудни моменти, покупката на земя е сред най-сигурните инвестиции, които може да използвате след време.

8. Инвестирайте в злато.

Златото е вечно, цени се по цял свят и с течение на времето не губи стойността си. Когато стойностите на валутата се понижават, хората губят доверие в нея и търсят други възможности за съхраняване на капитала като златото винаги е на първо място в списъка.
Да, по време на инфлация цените на благородните метали се покачват, но това е и най-стабилната инвестиция. Златото е повишило стойността си през последните 5 години с 44%, а среброто е поскъпнало още повече – с 54%.
Купувайте благородни метали във формата на монети или кюлчета.

9. Инвестирайте в себе си.

Когато и да инвестирате в себе си, ще дойде момент, когато да ”берете плодовете”.
Запишете се на курсове за допълнителна квалификация, отделете време за придобиване на различни умения. Инфлацията нанася щети не само върху джоба и финансовото ви състояние, но и върху стабилността ви на професионално ниво. Съкращенията се сред първите събития, с които работодателите се опитват да се борят с проблема.
Подготвяйте се за адаптиране към новите събития.

10. Накратко: увеличавайте приходите, намалявайте разходите.

Свързани публикации

None found