• 07.06.2023

Ще ремонтират пътищата по границата с Турция, оправят и оградата

 Ще ремонтират пътищата по границата с Турция, оправят и оградата

От следващата седмица МЗ ще започне оправянето на фронталните и рокадни пътища по границата с Турция. Това заяви в „Денят започва“ директорът на „Гранична полиция“ Росица Димитрова.

По отношение на възпрепятстващото съоръжение – тази седмица с отпуснатите от МС 1.5 млн. лева ще започне възстановяването на компрометираните участъци и да се изрязват храстите.

За първите осем месеца се предотвратени малко над 84 000 опита за преминаване на границата ни с южната ни съседка. На този фон последните данни за миграционния натиск показват, че той се е увеличил в целия ЕС с близо 86 процента спрямо миналата година.

„Без жива сила на границата не можем. Това, което предприемаме като стъпки, е увеличаване на щата на гранична полиция именно там. Така че да бъдат обучени и назначени гранични служители. 1000 са гранични полицаи по щат на регионална дирекция ,,Елхово“. Ние командироваме още около 800 от различните структури и още около 500 от нашите структури“, каза Росица Димитрова.

По думите ѝ българската граница не е разграден двор. „Ние полагаме усилия. Фактите и цифрите говорят, че ние изпълняваме в няколко посоки своите задължения“, каза тя.

За контрола и охраната на българската граница – вижте разговора в „Денят започва“ с репортера от БНТ Тихомир Игнатов и експерта по сигурност и бивш ком

Свързани публикации

None found