• 27.09.2022

Членове на НАЗ обсъждат кога да изкарат тракторите към София, след заплахата на Кирил Петков

 Членове на НАЗ обсъждат кога да изкарат тракторите към София, след заплахата на Кирил Петков

Членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обсъждат в неформални разговори дали и кога да изкарат тракторите към София след вчерашното изказване на Кирил Петков от ПП Продължаваме промяната, в което той акцентира, че на ферми с над 15 000 декара не им трябват субсидии. 

Зърнопроизводители от региона на Плевен, Ловеч, Павликени и Велико Търново, са буквално „бесни“ от изказването на Кирил Петков, съобщава АгроКлуб. Според тях противоречи на функционирането на механизмите на финансиране в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, още повече и на заложените параметри в приетата вчера от Европейския парламент – нова ОСП 2023-2027.

Зърнопроизводителите говорят разгорещено по темата от вчера, като коментират, че изчакват реално встъпване в управление на очакваната коалиция и дали изнесеното като предупреждение вчера ще се реализира на практика. Ако това стане – колони с трактори ще тръгнат към жълтите павета в София – буквално веднага, споделиха земеделците, цитирани от АгроКлуб.

Новата аграрно-политическа ситуация е малко странна за сектора, защото изразява или некомпетентност и изпусната по грешка фраза, или заявка за стратегическо манипулиране на пазара и експорта на зърно, който до момента се контролира главно от американски компании, а се знае, че Кирил Петков е с желязна протекция от страна на американското посолство у нас и това може да е заявка за промяна в модела на изкупуване, консолидиране и реализация на експортните сделки със зърно.

Към момента всички остават в ситуация на изчакване, но напрежението сред професионалните земеделци, разко се е покачило. Някои от акцентите, които те припомнят е, че не трябва да се забравят сумите, които ежегодно влизат в икономиката, чрез изплащането на рентите в селските региони.

Свързани публикации

None found