• 05.03.2024

„Четири лапи“: В благоевградския зоопарк е допуснато престъпно развъждане

 „Четири лапи“: В благоевградския зоопарк е допуснато престъпно развъждане

Снимка: Нова Варна

Международната фондация за закрила на животните „Четири лапи“ категорично обяви, че появата на лъвчетата Симба и Косара в зоологическата градина в Благоевград е резултат на близокородствено развъждане. От неправителствената организация обърнаха внимание и на липсата на условия в парка за отглеждане на животните.

През последните три години това е четвърти подобен случай – в зоопарковете в Разград и Хасково се родиха двойка лъвчета, едните от които починаха часове след раждането си, поради липса на адекватни грижи, припомня регионалния всекидневник „Струма“. От „Четири лапи“ са стартирали онлайн петиция до Европейската комисия, в която призовават Комисията да обърне внимание на условията в българските зоопаркове и неспазването на общоевропейското законодателство при лицензирането и контрола на дейността им. В България се издават лицензи на паркове, които не разполагат с нужните условия за отглеждането на животните.

Към днешна дата от 19 зоологически градини, тези в Габрово, Кюстендил, Разград, Стара Загора и Шумен нямат лиценз, но работят, а други, сред които тези в Благоевград, Кнежа, Плевен и Хасково имат лиценз, но имат пропуски в спазването на изискванията.

Свързани публикации

None found