• 05.03.2024

Честваме 143 години от Освобождението

 Честваме 143 години от Освобождението

Снимка: Дарик

Днес честваме Националния празник на България. 143 годишнина от Освобождението ще бъде отбелязана с редица прояви в цялата страна.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България на връх Шипка, съобщава БНР.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, под чийто патронаж се провеждат честванията за 3 март в Габрово, се изкачи на връх Шипка и оттам пожела на българите „много, много здраве“: „Нека да имат високо самочувствие, защото България е древна държава с дълбоки корени и с, надявам се, прекрасно бъдеще“.

Тържествената церемония там беше отменена от домакина – Община Габрово, заради опасността от разпространение на коронавируса. Въпреки това се очаква българи от различни краища на страната да се изкачат до Паметника на Свободата.

В София ще се състои церемония по издигане на националното знаме пред паметника на Незнайния воин, в която ще участват вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. В 12 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред президентството.

Тържеството за вдигане на националното знаме започва в 11 часа пред паметника на Незнайния войн.

Вечерта на площад „Народно събрание“ ще има тържествената заря-проверка. В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част.

Командващ на тържествената заря – проверка ще бъде бригаден генерал Станимир Христов – директор на дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната. В тържествата по повод Националния празник на Република България в цялата страна ще участват представителни военни части от Въоръжените сили.

Заради проявите на връх Шипка са наложени промени в движението. До 17 часа днес е ограничено преминаването през Шипченския проход. Забраната не важи за организирания междуградски автобусен транспорт по утвърден маршрут. За гости на тържествата на Трети март движението е организирано по следния начин: От 5:30 до 13:00 – еднопосочно движение на автомобили от град Габрово и град Казанлък до връх Шипка; от 13:00 до 17:00 ч. еднопосочно движение на автомобили от връх Шипка до град Габрово и град Казанлък.

Свързани публикации

None found