• 30.09.2023

Църквата чества Обрезание Господне и паметта на свети Василий Велики

 Църквата чества Обрезание Господне и паметта на свети Василий Велики

Снимка: Архив

На първи януари православната  Църква чества един от 12-те велики празници – Обрезание Господне, свързан с кръщението на Иисус Христос. Вярващите почитат и паметта на свети Василий Велики,  един от най-големите християнски мислители и философи. С него е свързана е литургията, наречена „Василиева“. 

Първият ден от новата година събужда копнежа за по добър и справедлив живот. Протойерей Илиян Алексиев, предстоятел на столичния храм „Рождество Богородично“ призовава да посрещнем празника с надеждата, че несполуките и огорченията са останали зад гърба ни.

„Ние имаме вярата, че ще преминем през това изпитание, че това нещо наистина ще премине от лошо към побеждаващо добро“.

Нека си пожелаем новата година да бъде във всичко по добра от старата.

„Любовта побеждава страха. Нека да се обичаме, да си вземем поука от всичко, което премина, но нека да не умножаваме страха, а напротив, чрез любовта да го победим и така да посрещнем новата година“.

Имен ден имат над 134 000 българи, от които 80 000 са мъже.

Свети Василий е един от най-големите християнски мислители, философи и писатели. Получил е образованието си при най-прочутите учени на своето време, а по-късно като епископ бил изявен книжовник и просветител. Написал е много църковни книги, включително и литургия, наречена на негово име „Василиева“, която се пее през всички неделни служби на Великия пост, на Василовден и други празници.

На този ден вярващите се обръщат към Създателя с вяра и упование да благослови настъпващата нова година и с молитва тя да бъде успешна. 

Свързани публикации