• 15.07.2024

ЦИК ще реши за вота под карантина – с подвижна урна или специална секция

 ЦИК ще реши за вота под карантина – с подвижна урна или специална секция

Снимка: bg.wikipedia.org

Хората под карантина или пациенти в COVID-отделенията ще могат да упражнят правото си на глас на 4 април за нов парламент. Такава поправка внесоха от ГЕРБ и ОП в закона за извънредното положение. По този начин се гарантира конституционното право на хората под карантина, а в същото време изборният закон няма да бъде отварян.

В проекта те оставят правото на ЦИК да избере по какъв точно начин ще става това – дали с подвижни урни или в специални секции при гарантирането на здравето на участниците в изборния процес. Ако членовете на секции и останалите ангажирани в изборите поискат да бъдат ваксинирани, такава възможност ще им бъде дадена. А при вземането на решенията за правилата на гласуване по време на епидемия те трябва да се консултират със здравните власти и съответните щабове, сформирани за борбата с епидемията от коронавирус.

„В законопроекта предвиждаме възможност ЦИК да гарантира здравна сигурност на всички участващи в изборния процес избиратели, като осигури средства за индивидуална защита, както на членовете на СИК, така и на участниците в изборите, коментира шефът на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Промените са подготвени след проучване на практиката в останалите държави, където се проведоха избори и където са били въведени специални правила за вот по време на пандемия.

„ОП подкрепи законопроекта с ясното съзнание, че с него гарантираме правото на всеки българин да упражни правото си на глас“, заяви съпредседателят на ПГ на Обединените патриоти Искрен Веселинов.

Управляващите успокоиха още, че всички български граждани у нас или в чужбина ще могат да упражнят правото си на глас, ако са изтекли личните им документи.

Няма да има нужда да подават заявления за подмяната им, а личните карти ще се броят за валидни пред СИК, обясни зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов.

Ципов добави още, че законопроектът дава и възможност, по преценка на ръководителите на дипломатическите мисии в чужбина, да се определя броят на членовете на СИК-овете, но той не може да е по-малък от трима.

Относно настояването на президента за видеонаблюдение в секциите Ципов посочи, че това е закононарушение по линия на личните данни. Отделно от това основният закон на страната не позволява едно лице да бъде заснемане без неговото разрешение.

По време на брифинга депутатът от ГЕРБ Младен Шишков, представител на католическата общност у нас, още веднъж изрази възмущението на вярващите католици от избраната дата от президента – 4 април, Великден за католици, арменци, както и за част от протестантите. Той посочи, че това засяга и евреите, които тогава празнуват четвъртия ден от Пасха, когато нямат право да извършват никаква физическа дейност.

„Този ден, който беше избран, дали е случайно избран – ако е така, показва некомпетентност, а ако не е, означава целенасоченост към определена група хора, разделени на религиозен принцип“, коментира депутатът католик.

Свързани публикации

None found