• 23.06.2024

Цените за личните лекари, специалистите от извънболничната помощ и зъболекарите се увеличава средно с 10 %

 Цените за личните лекари, специалистите от извънболничната помощ и зъболекарите се увеличава средно с 10 %

Снимка: БНТ

Към Националния рамков договор днес беше подписан анекс, с който реализираме политиката на българската държава по отношение на увеличаване на средствата в сектор здравеопазване. Това съобщи на брифинг пред медиите здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. Целта е да се осигури финансиране за тестове за пациенти с коронавирусна инфекция, съобщава БНТ.

Аптеките ще получат по 10% повече за обработка на рецепти за лекарства по НЗОК. Увеличават се и цените за личните лекари, специалистите от извън болничната помощ и зъболекарите

За всички лечебни заведения, които са над 350 у нас, цените на клиничните пътеки ще бъдат увеличени средно с 20 лв., като мярката ще има устойчив характер.

Предвижда се увеличение на всички дейности до 31 декември средно с 10%, или между 1 и 2 лева за дейности в първичната извънболнична медицинска помощ, която касае над 4400 практики . Отново с 10% се повишават цените на първичните и вторичните прегледи, което касае над 6000 практики, допълни министърът.

За денталната помощ също се предвижда увеличение с около 10%, като целта е да се увеличат средномесечните плащания.

Днес финализираме един процес на разговори на анализи, съобщи председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. По думите му, ще има изплащане до края на годината по т.нар. неразплатена дейност в рамките на бюджета на НЗОК за 2020 г.

Промените за денталната помощ влизат в сила от 1 септември 2020 г. Те са средно 10% на всички дентални дейности без протезите, съобщи председателят на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

Имаме договореност с БЛС, че след анализ на бюджета за деветмесечието ще се реши дали се налага увеличение или преразпределение на допълнителни средства, но това ще бъде само за медицински дейности, обясни зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Тя допълни, че на този етап не се налага актуализация на бюджета на НЗОК.

Свързани публикации