• 30.09.2023

Цветница е!

 Цветница е!

Снимка: BGReporter.info

Православната църква почита един от големите християнски празници – Вход Господен в Йерусалим.

Дни преди своята Кръстна смърт Иисус Христос е посрещнат тържествено в свещения град от множество хора с палмови клони и цветя. От тук е и традицията да се раздават осветени върбови клонки на празника, популярен като Цветница или Връбница.

Цветница е най-почитаният празник в Ловеч и по традиция още от 18-и век събира жители и гости на града, които се докосват до старите български традиции в занаятите и фолклора.

Заради пандемията повечето от събитията са отменени. Няма да има занаятчии и фолклорен фестивал.

Празникът ще бъде отбелязан със Златоустова Света Литургия в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“, която ще отслужи Ловчанският митрополит Гавриил.

След нея на Богоявленския мост до сградата на Община Ловеч ще бъде представен ритуалът „По вода“, познат и като обичая „Кумичене“, характерен да Северняшкия край. За него разказва хореографът Кристиян Костов:

„Поверието е, че момите ставали рано сутрин, намесвали обреден хляб, който се нарича „Кукла“. От най-близката върба отрязват три върбови клонки. Едното венче слагат на главата си, другото венче стои на вратата на къщата, а третото венче, заедно с хляба се пускат на течаща вода, в реката. Чието венче изплува първо  момичето се обявява за „кумичка“ на празника.“

На Цветница Ловеч по традиция още от 18-и век събира жители и гости на града, които се докосват до стари български обичаи, до занаятите и фолклора. Сега заради пандемията от коронавируса повечето от събитията са отменени. Ще липсват и занаятчиите, и традиционният фолклорен фестивал.

Свързани публикации

None found