• 27.11.2022

Цветан Василев: Националните медии умишлено събориха КТБ с участието на ДБ и Слави

 Цветан Василев: Националните медии умишлено събориха КТБ с участието на ДБ и Слави

КТБ беше работеща банка, която беше умишлено съборена след една оркестрирана от националните медии атака, водена от прокуратурата на Република България. Това каза Цветан Василев, председател на Надзорния съвет на „Корпоративна търговска банка“, пред Радио „Фокус“.

„Европейският съд по правата на човека осъди България като неправова държава. Мнозина ще кажат, че това не е първото подобно осъдително решения, подобни са случаите и „Капитал Банк“ и за Международна банка за търговия и развитие, но къде е съществената разлика? Двете банки, за които споменах преди това, бяха със затихващи функции, с обрани препоръки от страна на Банков надзор за увеличаване на капитала и прочие, и прочие. Докато КТБ беше работеща банка, която беше умишлено съборена след една оркестрирана от националните медии атака, водена от прокуратурата на Република България“, заяви той.

По думите му това е основната разлика. „Защото за разлика от двете други банки, на КТБ така и не беше направен одит според изискванията на Закона за кредитните институции. КТБ няма такъв одит. И ще ми е много интересно да видя каква ще е реакцията сега и на БНБ, пък и на властите в България, тъй като на тях сега лежи тежестта за доказване на факта, че са отнели лиценза правомерно на бази на конкретни резултати“, коментира Василев.

„Той е отнет незаконно и ние ще си търсим правата по закона на Република България за компенсиране на щетите и вредите както за собствениците, така и за мениджърите на насилствено ликвидираната банка“, добави той.

Василев допълни, че в събарянето на банката са участвали и повечето партии от доскоро управлявалата България четворна коалиция. Според него категорично участие имат ДБ и приближената им „Протестна мрежа“, Слави Трифонов и икономическия кръг зад него, както и БСП, но това на Сергей Станишев, а не на Корнелия Нинова.

Свързани публикации

None found