• 17.07.2024

Художник засели със свои творби колонията на толстоистите в Пловдив

 Художник засели със свои творби колонията на толстоистите в Пловдив

Снимка: „Марица“

Пловдивският художник с украински произход Вячеслав Есенков е създал свой приказен свят в старите складове на бившата колония от толстоисти и вегетарианци в квартал „Прослав” в Пловдив. Мястото е покрито с гранитни, мраморни и дървени скулптури.

Есенков завършва академията по изкуство в град Железногорск. В България пристига заради съпругата си. През деня е сценичен работник в Драматичен театър Пловдив, а след това създател на приказни светове.

Улицата, където започва царството на Вячеслав Есенков, се казва „Вегетарианска”. На нея през 1926 година се родила най-успешната колония от последователи на Лев Толстой у нас, припомня изданието Марица. През 1945 г. народната власт взела земята на толстоистите.

На всяка крачка има причудливи скулптури – лебеди, голи нимфи и дори сирена, която носи на гърба си кораба на Одисей. Хората от новите жилищни кооперации наоколо в почуда гледат как художникът направил от гранит ограда, която представлява 100 овце.

На ул. „Вегетарианска” е и работилницата му. Бившият хазяин му казал, че вдига много шум, и Вячеслав Есенков се преместил на това място.

Тук живея – една от бившите къщички на работниците от ТКЗС

казва той.

Свързани публикации

None found