• 30.11.2022

Хлебопроизводители: Нулевото ДДС за хляба дава ефект, очакваме мярката да остане в сила и след 2023 г.

 Хлебопроизводители: Нулевото ДДС за хляба дава ефект, очакваме мярката да остане в сила и след 2023 г.

Нулевото ДДС на хляба дава ефект – цената е по-ниска с 20% и тя ще остане такава до 31 юли 2023, когато изтича срокът на тази мярка. Това заяви в „Денят започва“ Мариана Кукушева от Федерацията на хлебарите и сладкарите в България. Тя изрази очакване, че мярката ще остане и след този срок.

“ Не вярвам да има правителство, което да повиши цената на хляба. Очаквам тази мярка да продължи да съществува, защото е изключително социална.“, каза Кукушева.

Цената на хляба ще следва тренда на покачване на транспортните разходи, но никога няма да достигне стойностите, на които се продаваше с ДДС, увери тя. Кукушева призова субсидиите за тока да останат в сила и след края на 2022. В противен случай тя прогнозира шоково поскъпване на цената на живота.

По думите ѝ най-евтин е хлябът в София, където принципът на пазарната икономика работи най-добре. Най-скъп е хлябът в най-малките населени места, където има само един производител и само един магазин.

Кукушева допълни, че има хлебопроизводители, които са понижили цената не с 20%, а с 15 на сто и очаква те да бъдат санкционирани.

Тя подчерта, че няма хлебопроизводител в България, който да работи с украинска пшеница, защото реколтата у нас е добра и не си струва риска.

Свързани публикации

None found