• 05.03.2024

Хванаха нови незаконни отклонения от Владайския канал

 Хванаха нови незаконни отклонения от Владайския канал

Снимка: МОСВ

По тях се губела над половината от водата отиваща към яз. „Студена“

Експерти от МОСВ установиха няколко незаконни водовземания – отклонения за Пречиствателна станция за питейни води – Рударци и отклонение за кв. Кало на с. Рударци по време на проверка на Владайския канал. Това съобщиха от пресцентъра на екоминистерството. Открити са и допълнителни нарушения, свързани с липса на разрешителни по реда на Закона за водите.

Ресорният министър Емил Димитров провери Владайския канал, по който се захранва яз. „Студена“ след като областният управител на Перник внесе писмо с искане от кмета на с. Владая за осигуряване на санитарен екологичен минимум на река Владайска след водовземно съоръжение, изградено на реката.

Инспекцията показа, че той е осигурен съгласно разрешителното – в размер на 20 л./сек към река Владайска. Комисията обаче установи, че в посока яз. „Студена“ по Владайски канал са насочени около 160 л./сек общо от трите водохващания. Справка за състоянието на язовира към 9 септември 2020 г. пък показва приток от 61 л./сек или приблизително 100 л./сек се губят от Владайски канал до яз. „Студена“.

За установените отклонения в размер на средно от 100 л./сек от притока за яз. „Студена“ ще бъдат уведомени областния управител на област Перник и Прокуратурата за предприемане на действия по компетентност.

Свързани публикации