• 11.12.2023

Харлан Александров: Родители са гуша за гуша, а децата са употребени в протеста.

 Харлан Александров:  Родители са гуша за гуша, а децата са употребени в протеста.

Снимка: БНР

Социалният антрополог Харалан Александров обясни ситуацията с продължаващите над 60 дни протести в столицата. Според него недоволството, което отначало бе наречено „протест на младите“ вече е „остарял и посърнал“.

 „Имаме несменяем директор на старческия дом, който е обвинен от група разбунтували се старци, че краде от десертите и си ги крие в нощното шкафче. Това е сюжетът. С такъв сюжет децата, които са дошли на свиждане в старческия дом, няма как да бъдат трайно задържани и ангажирани с неговото бъдеще.“

коментира Александров в ефира на BTV.

Според него обществото е силно разделено и объркано както и безпомощно, а зад това стои провал на лидерството. Лидерството в лицето на Бойко Борисов и на Румен Радев, смята Александров.

„Имаме нещо като семеен скандал. Родители са гуша за гуша, а децата са употребени в този семеен скандал.“

обясни още социалният антрополог.

Очакванията на Александров са, че ще бъдат изгонени изцяло младите от протеста.

Като най-объркващ, най-радикален и най-тъжен, оприличи той протеста, а основна причина за това е демографска. „От една страна правителство казва: „Защо вие млади хора не ни благодарите, че ви направихме детски площадки, еко пътеки и всякакви хубави неща?“

От другата страна са гневните старци, които казват: „Младежи, елате при нас да бутнем тиранията. Да възстановим своето бъдеще! Отивайте на барикадата!“ На всичкото отгоре им казват и как да се чувстват“, казва още Харалан Александров.

Свързани публикации