• 23.06.2024

Фандъкова предлага програма за 67 нови детски градини в София до три години

 Фандъкова предлага програма за 67 нови детски градини в София до три години

Снимка: BGReporter.info

До три години в София да бъдат построени 67 нови сгради на детски градини, с което ще бъде овладян недостигът на места в детските заведения в столицата. Това предвижда програмата на администрацията за справяне с проблема, която до края на седмицата ще бъде внесена за разглеждане в Столичния общински съвет. Целта е да бъдат осигурени места на деца от три до 6 годишна възраст, както и на тези в яслена възраст. 

„Предвиждаме нови обекти във всички 24 района на София. Анализирахме много добре липсата на детски градини в различните райони и данните показаха, че най-големи проблеми има в „Триадица“, „Лозенец“ и „Средец“. Там има проблем и с намирането на терени. Точно поради тази причина вече е приета една много искана промяна от мен – детски градини да могат да се отварят във вече построени сгради – жилищни и нежилищни, които отговарят на всички условия за детски градини и ясли“.

разкри кметът на София – Йорданка Фандъкова

2 281 деца от три до шест години чакат за място в детска градина и 6 644 чакат за яслена група в София. От първи януари родителите на децата, които не са приети в общински детски градини и ясли, ще получават компенсации от държавата. Това съобщи столичният заместник-кмет по образование д-р Тодор Чобанов

„Появиха се спекулации, че в бюджета на София се намаляват средствата за строене на детски градини. Няма нищо вярно в тези твърдения. Не само не се намаляват парите, а се увеличеват с 4,6 млн лева. Всички знаем, че темата за детските градини и ясли е много чувствителна за всички. Знаете, че за мен това е кауза и аз дойдох в Столична община заради каузата образование. Последните години непрекъснато расте броят на децата в детските градини. Започнахме с малко над 30 000 деца в градините и яслите, а през 2018 година те вече бяха над 48 000“.

обяви Фандъков

За съжаление днес в София имаме нов тревожен рекорд на заболелите от COVID-19. Имаме все още капацитет и ресурси, но те не са безгранични. В София имаме проблем с медицинските сестри и санитарите. За мен най-важното е да се спазват мерките и да има дисциплина. Само вчера са извършени над 300 проверки и за радост има само един акт за неносене на маска, което показва, че софиянци ставаме по-дисциплинирани. С решението от вчера за носене на маски на открито, с уточнението, че става въпрос за случаите, при които има струпване на хора на открито и не може да се спазва дистанция, ще засилим още повече контрола. Същото важи и за градския транспорт. Там е задължително да спазваме мерките и да се носят маските. Разпоредила съм в пиковите часове да се намалят интервалите на влаковете на метрото, за да не се допуска струпване на хора. Все още чакаме заповедта на здравния министър, но СДВР ще проверява за носенето на маски на открито. Всички ресурси на общината също ще се включат в спазването и контрола на мерките. Ако не се спазват правилата, тогава ще мислим за по-сериозни мерки. Към момента не се предвижда затварянето на нищо, допълни Йорданка Фандъков.

Свързани публикации

None found