• 15.07.2024

Фандъкова: Изискванията за коледните базари са много строги, не се ли спазват – затваряме

 Фандъкова: Изискванията за коледните базари са много строги, не се ли спазват – затваряме

Снимка: NOVA

Ако мерките в момента се спазват, няма да има нужда от ново затягане, но това зависи от нас – да носим маските, да спазваме дистанция, да се въздържаме от събирането с много хора. Това заяви пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя съобщи, че за последните три седмици броят на хоспитализираните в София е нараснал с над 1300 души. По думите ѝ не бива да допускаме отново рязък скок в хоспитализациите, защото каквато и да е здравната система, тя не би издържала при един такъв натиск.

Според нея, за да има глътка въздух за болниците, е било нужно да се даде възможност на хора с леки симптоми да могат да получат внимание от страна на лекар и възможност за изследване, затова и са създадени COVID отделения в общинските ДКЦ-та.

„Вече за по-малко от 10 дни имаме над 2500 души, преминали през тези кабинети. В 11 общински ДКЦ-та има разкрити такива отделения, там освен лекарски преглед се дава възможност за тестване с антигенен тест – за хората, изпратени от личен лекар, или със симптоми – той е безплатен, а за хора, които просто искат да се проверят, се заплаща. Освен това се правят кръвни изследвания, при необходимост и рентгеново изследване“.

обясни кметът

Относно коледните базари са заложени много строги изисквания и стриктно се проверява за спазване на мерките.

„Единият от базарите вече е отложен, този на площад „Славейков“. Още от снощи следим коледния базар в Градската градина, за съжаление това, което видях, не ме удовлетворява, ще проверим днес дали организаторите могат да осигурят спазването на мерките, ако това не се случи, ще го затворим“.

категорична е Фандъкова

Свързани публикации

None found