• 17.04.2024

Фандъкова: Днес са приети 141 за интензивно лечение и са хоспитализирани са 1252 души

 Фандъкова: Днес са приети 141 за интензивно лечение и са хоспитализирани са 1252 души

Снимка: NOVA

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова столичани да спазват предпазните мерки, за да се намали натиска върху здравната система в града

„Знаем, че София от вече много дни, е трайно в червената зона. Всеки ден броят на хоспитализираните се увеличава. Дори и в дните, в които имаме след тестването по-малко заболели. Само в днешния ден хоспитализирани са 1252 души в София, от които 141 за интензивно лечение. Ръстът от вчера е 84. Това показва един огромен натиск върху болниците в София и колкото и да се увеличават леглата и капацитета. Нещо, което министър Ангелов съобщи и ще се случва непрекъснато, не можем да си позволим да поставяме болниците в тази ситуация“, каза Фандъкова.

По думите й за това е възложила на ДКЦ-ата в София за откриване на COVID зона. „Министър Ангелов обрисува това, което пациентите могат да получат, клиничен преглед от лекар. Също така изследвания, както кръвни, така и тестване и при нужда рентгенова снимка. Това е нещо, което ДКЦ-ата в София могат бързо да организират. Очаквам до края на седмицата поетапно да започне включването. Очаквам да започне включването още от сряда на първите ДКЦ-ата, които да са създали нужната организация“, каза още кметът на София.

Според нея е ясно, че хората трябва да бъдат мотивирани и че трябва финансов ресурс за тази дейност. „Това е специфична работа, за това днес постигнахме тази договореност и ще бъдат отпуснати от правителството такива средства, които ще осигурят допълнителното заплащане за работа с COVID пациенти на всички екипи и лекари, и лаборанти, и сестри, които работят в тези COVID зони и за осигуряването на безплатни тестове. С тази финансова помощ се надявам ДКЦ-ата да отговорят на очакванията на хората и да могат да намалят натиска към болниците.

Пациентите, които личните лекари ще изпращат в тези зони, ще могат да бъдат прегледани и да им бъдат направени изследвания, които да се представят на личния лекар. По негова преценка да се прецени лекуването вкъщи. Там, където се налага болнично лечение, отново през спешна помощ ще се насочват пациентите към болници. Това звено, което на този етап липсваше, се надявам, че ще успеем да го използваме“, допълни Фандъкова.

Тя призова всички да се спазват мерките. „Те не са максимално тежките, но е важно да се спазват. Контролът сме го засилили максимално. Все повече хора в интерес на истината спазват тези мерки, но всеки от нас трябва да знае, че от него зависи способността на целия град да се справим с този тежък проблем, който в момента нараства, не намалява. Очакванията са за още по-сериозен натиск върху системата“, допълни още тя.

Д-р Георги Гелев, ръководител на Центъра за спешна медицинска помощ в София, обяви, че до 17.00 ч. днес са получили 70 сигнала за Ковид. Днес на територията само на град София работят общо 36 екипа – 21 медицински, 10 екипа на МВР и пет екипа от парамедик и шофьор.

Свързани публикации