• 02.06.2023

Училищата чакат пари за отопление

 Училищата чакат пари за отопление

Снимка: BGReporter.info

За обезпечаване на разходите за отопление засега в учебните заведения в Пиринско имат средства за разплащане, но докато има газ в държавата. Ако няма, училищата са предложили резервни варианти. Единият е да се купят климатици за началния курс, за да може учениците до 4. клас да се задържат максимално в клас. А другите може и да минат на онлайн обучение. Директорите на училища са дали и варианти за сливане на паралелки на две училища в едно, за да излезе по-евтино отоплението. Такива възможности има в различни общини, но те са малко.

В момента има проблем с доставките на дърва за няколко училища, където се отопляват на твърдо гориво. Парите са заделени и поръчките са дадени, но все още няма доставени наличните количества. “Говорил съм с областния управител доставките от дърва да бъдат приоритетни за училищата в Абланица, Якоруда, Места”, каза шефът на Регионалния инспекторат по образование в Благоевград Ивайло Златанов.

Всички 16 училища в Добрич са газифицирани, както и детските градини и яслите. Вариант за тях е да се монтират котли на електричество. Преди дни кметът на града Йордан Йорданов съобщи, че Общината има резерв от 1 млн. лв., с който може да помогне за покриване на разходи за алтернативни източници и за отопление, но е нужна и държавна помощ, тъй като само детските заведения са 23. По думите му в едно от училищата – СУ “Димитър Талев” има разработена програма за комбиниран учебен процес – присъствено и дистанционно, в случай на газова криза.

Три пъти по-високи разходи за отопление очакват директори на училища в Кърджали. Според Златко Атанасов, директор на училище с 1300 деца, решението трябва да бъде взето на централно ниво: “За миналата година нашите разходи са били около 47 000 лева за газ. А по цени от август 2022 година, към днешна дата за същата консумация на гориво разходите ще бъдат три пъти по-големи, т. е. над 150 000 лева, което е една голяма и непосилна сума”.

Във Варна още тече събирането на данни от училищата за готовността им да посрещнат новия отоплителен сезон, обясни директорът на РУО д-р Ирена Радева.

Междувременно в десетки школа и забавачки ремонтите ще продължат и след началото на учебната година. 46 училища и детски градини ще открият учебната година в друга сграда, сочат данните на МОН.

Свързани публикации

None found