• 13.04.2024

Учени: Заразяването с COVID-19 става най-лесно при събиране с приятели

 Учени: Заразяването с COVID-19 става най-лесно при събиране с приятели

Снимка: BGreporter.info

В очакване на традиционното събиране на семейството в края на годината, Институтът Пастьор публикува резултатите от проучване на обстоятелствата и местата на зартазяване с коронавируса, пише френския вестник „Монд“, цитиран от Дарик.

Както отбелязва вестникът, досега френските власти са обосновавали решението си да затворят ресторанти, разчитайки на работата на китайски и американски учени. Преди няколко дни бяха публикувани резултатите от дългоочакваното френско проучване в подкрепа на правителствената стратегия. Всъщност, според Арно Фонтейн, директор на епидемиологията на нововъзникващите заболявания в Института Пастьор, „това проучване показва висок риск от заразяване с вируса на SARS-CoV-2 по време на хранене и частни събирания“.

Първата част от проучването разчита на изявленията на 30 330 души от базата данни за COVID-19, която съдържа информация за контактите на заразените. Според респондентите, които знаят източника на инфекцията си, преобладаващото мнозинство от инфекциите са възникнали извън дома: в семейния кръг (33,1%), в професионална среда (28,8%) и накрая в приятелска среда (20,8%). Изследването също така показа централната роля на времето за хранене в разпространението на вируса. В семейството и при общуване с приятели инфекцията се е случвала главно по време на хранене – съответно 45% и 53,1% от случаите. На работното място основното място за заразяване са общи офиси (34,5%), следвани от заведенията за обществено хранене (24,3%).

Втората част от изследването се фокусира върху рисковите фактори. То сравнява отговорите на 3426 души, които са дали положителен тест за коронавирус с отговорите на 1713 свидетели. Проучването показа, че най-голям брой инфекции се случват при частни събирания (със семейство или приятели) (19%). Общественият транспорт не представлява допълнителен риск, а рискът е още по-малък за хората в автобуса или трамвая. В допълнение към баровете и ресторантите е установен повишен риск от инфекция при посещение на фитнес зали, но не и при пазаруване. Освен това, колкото повече хора живеят в една и съща къща, толкова по-голям е рискът от инфекция, особено ако децата ходят на училище.

Изследването има редица грешки, отбелязани от самите автори, привлича вниманието „Mond“. Първо, то се е провело през октомври и ноември, по време на комендантския час, а след това и общия режим на изолация, когато приемащите клиенти заведения, бяха частично или напълно затворени. Освен това анкетираните в първата част на проучването са по-млади от общото население, сред тях има повече жени и социално-икономическият им статус също е над средния. И накрая, данните се основават изцяло на доброволни изявления, чиято точност не може да бъде проверена.

Според вестника тези резултати потвърждават това, което вече е известно за предаването на вируса. Появява се главно чрез капчици от устата и носа при говорене, кашляне или кихане, както и чрез микроскопични спрейове при дишане. „Когато сваляте маската си, особено докато ядете, излагате себе си на повишен риск от инфекция“, предупреждава вестникът. Както подчерта Арно Фонтан, „изключително важно е да се сведе до минимум този риск по време на събиранията, които ще съпътстват празниците“.

Свързани публикации

None found