• 04.03.2024

Ученикът вече по-скъп с 50 процента

 Ученикът вече по-скъп с 50 процента

Снимка: BGreporter.info

Семействата трудно посрещат 1000 лв. разход за ученик без заем. Най-често избират 6 месеца до година разплащателен срок.

Между 40 и 50 на сто по-скъпо излиза подготовката на ученик за първия учебен ден тази година. Заради двойните цени на учебници, помагала, пособия и дрехи на някои родители им се налага да прибягват до кредити. Теглят между 500 и 1000 лв., за да осигурят необходимото за децата и да закърпят семейния бюджет, съобщават кредитни консултанти.

И докато от 1. до 7. клас учебниците са безплатни, то сметката на хората с по-големи ученици, показва, че само за учебници им трябват 300-400 лв., а с всичко останало разходите могат да набъбнат поне още толкова. Така, ако в семейството има гимназист или двама, сумата за учебната година вече гони и хиляда лева, като се прибавят и тетрадките, и пособията.

Затова често родители теглят бързи кредити или разчитат на стоки на изплащане, каквито предлагат почти всички онлайн магазини.

Някои родители, водени от това децата им да не страдат от социалното неравенство сред съучениците си, предпочитат да осигурят по-скъпи раници, несесери, дрехи и пр. Това е още една причина семейните средства по това перо да не стигнат и да се влиза в спиралата на стоки на изплащане, съобщава “Труд“. Казват, че повечето по-скъпи придобивки в домакинствата си набавят на разсрочено плащане – тази практика прехвърлят сега и за нужното на учениците.

Разсрочването на заема за 15 септември обикновено е за 6 месеца до година, така че да не се усети толкова силно върху семейния бюджет. Според общата сума, вноската излиза между 50-100 лв. на месец и така по-лесно се преглъща към останалите сметки. Това признават семейства, но не пропускат да отбележат, че оскъпяването е с една-две вноски поне.

“Хартията скочи много, затова тетрадките са с 50 на сто “нагоре”. Една обикновена тетрадка струва левче или 1,20 лв., в зависимост от това колко листа е. Поскъпването в сравнение с миналата година е двойно, на всичко от хартия”, коментираха продавачи в книжарниците на Бургас пред “Труд”.

Химикалите и моливите са с 10-12 процента по-скъпи, спрямо миналата есен. При линиите и триъгълниците цените също са по-високи, макар и повишението да не е толкова драстично, показа проверка.

“Родителите не роптаят, приемат го като нещо нормално, защото всичко е поскъпнало, но се притесняват от финансовите си възможности. Някои дори споделят, че трябва да теглят потребителски кредит, за да се справят, особено ако семействата са с две деца”, споделят книжарите.

На този фон държавата дава по 300 лв. помощ за 1. и 8. клас, но и тук има проблеми. Първият е, че парите се дават на два транша по 150 лв. след началото на учебната година. Така семействата не разчитат за текущите разходи на тях. Отделно много от родителите, оказва се, не знаят, че им се полага помощ и не кандидатстват за нея, споделят от училищните ръководства преди новата учебна година.

Свързани публикации

None found