• 05.03.2024

Успешни реализации срещу престъпленията с наркотици на полицаи от ОДМВР – Стара Загора, Враца и Габрово

 Успешни реализации срещу престъпленията с наркотици на полицаи от ОДМВР – Стара Загора, Враца и Габрово

Снимка: pixabay

Иззети са над 14 кг канабис, канабисови растения, над 100 г амфетамин

Спецоперации за пресичане, разкриване и документиране на престъпна дейност, свързана с държане на високо рискови наркотични вещества, са проведени от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Стара Загора. По време на първата акция били  задържани 29-годишен мъж и 32-годишна жена, и двамата от областния град, след като при претърсване в частен имот в с. Колена, са иззети 200,26 г зелена тревиста маса и 408,73 г суха тревиста маса – канабис. Образувано е досъдебно производство по чл. 354а, ал. 3 от НК. С определение на Районен съд – Стара Загора на мъжа е наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. Общо 14.706 кг канабис и 3,18 г метамфетамин са иззели старозагорските криминалисти и при идентична операция, при която е проверен частен имот в с. Калояновец и жилище в областния град. 31-годишен мъж от Стара Загора бил задържан за срок до 24 часа и по случая – образувано досъдебно производство по чл. 354а от НК.

Специализирана полицейска операция срещу разпространението на наркотични вещества на територията на община Борован е проведена вчера от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” при ОДМВР-Враца. В хода на акцията е извършено претърсване в имот в село Сираково, обитаван от 50-годишен мъж. От двора са иззети 30 растения от рода на конопа с височина от 35 см до 180 см и около 1400 грама обща растителна маса, които при полеви наркотест реагират на канабис. В стопанска постройка в имота са намерени 350 грама съцветия, дали идентична реакция при полевия тест. Обитателят е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство във връзка с извършено престъпление по чл. 354в, ал. 1 от НК.

Предишния ден, при идентична полицейска операция в Габрово служители от сектор „Криминална полиция“ при районното управление задържали 38-годишен мъж. Той бил спрян за проверка с мотопед „Пежо Вивасити“ в района на основно училище в областния град, а тестът му с техническо средство отчел положителен резултат за употреба на канабис. Последвали процесуално-следствени действия в обитаваното от нарушителя жилище, където полицаите открили плик със 101 грама бяло прахообразно вещество, реагирало на амфетамин при наркотеста, както и свивка с канабис. Мъжът бил задържа за срок до 24 часа. Образувани са две досъдебни производства  за извършени престъпления по чл. 343б ал.3 и чл. 354а ал.1 от НК.

Свързани публикации