• 13.04.2024

Удължават валидността на личните документи

 Удължават валидността на личните документи

Снимка: Архив

Шофьорските книжки, които изтичат до януари месец догодина, ще бъдат валидни още 7 месеца след крайната им дата. Личните карти, международните паспорти и документите за пребиваване на чужди граждани се удължават с половин година. Това прие на второ четене парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, съобщи NOVA.

Промените влизат като част от измененията в Закона за извънредното положение. Отново там депутатите записаха, че съдилищата ще решават сами как да действат при усложнена противоепидемична обстановка.

Без никакъв дебат и с 18 гласа „За“ депутатите приеха  6-месечното удължаване на валидността на  личните карти и  международните паспорти, които изтичат в до края на януари догодина. В променения Закон за извънредното положение вече са включени и документите на чужденците, пребиваващи у нас.

„Организацията е създадена за цялата страна. За София мога да кажа, че всички районни управления работят сутрин от 7 сутринта, точно за да няма струпване на хора и опашки, вечер до 17.30 часа“, обясни директорът на дирекция“‘Български документи за самоличност“ Светлана Ценева.
Шофьорските книжки ще важат още 7 месеца след изтичане на валидността им, записаха депутатите.

А след вчерашния скандал с идеята за съдебна ваканция до края на годината, днес Висшият адвокатски съвет изненада с конкретни идеи за справяне с ковид кризата сред юристите.

„Съдебни заседания открити няма нужда да се провеждат там, където доказателствата са само писмени – страните писмено да посочват, че искат да бъдат уведомявани по електронен път, като посочват съответния мейл“, каза Валя Гигова, ВАС.

Призовките ще се изпращат по електронен път. Ако до три дни няма обратна връзка, документът ще бъде пратен на хартиен носител, записаха още депутатите. В случай, че в даден съд има много заболели, то административният ръководител ще може еднократно да забрани открите заседания за не повече от 14 дни. Пренасрочването ще се става в максимално кратко срокове.

Свързани публикации

None found