• 17.04.2024

Търсят се анкетьори за националното преброяване в област Добрич

 Търсят се анкетьори за националното преброяване в област Добрич

Снимка: pixabay

Призив за по-голяма активност от страна на хората, желаещи да участват в процеса по преброяване на населението и сградния фонд, което ще се проведе в началото на 2021 г. в цялата страна, отправя Неделчо Василев – ръководител на статистическия отдел в Добрич и секретар на създадената Областна комисия по преброяване.

Крайният срок за подаване на заявления изтича на 30-ти октомври. За област Добрич са необходими 621 преброители и 160 контрольори. Към момента са попълнени едва около 50 на сто от необходимите бройки.

„Разчитам, че в оставащите 10 дни хората ще проявят по-голяма активност и ще станат част от процеса по преброяване на сградния фонд и населението в страната. Набирането на преброители или контрольори не е обвързано с местоживеенето на желаещото лице, както и това, че кметове на малки населени места също биха могли да участват в процеса“.

каза Василев

От Областната комисия по преброяването припомнят, че трудът на анкетьорите ще бъде възнаграден, като за целта Националния статистически институт има обезпечен финансов ресурс. Преброителните участъци ще обхващат около 200-250 души и 80 жилища.

Ангажираността, на тези, които се включат в Преброяване’21, ще бъде в периода от 1 до 15 февруари 2021 г. Националният статистически институт ще проведе обучения по общини на всички преди старта му.

Свързани публикации

None found