• 17.04.2024

Тройни заплати и жилища за медици в регионите с недостиг

 Тройни заплати и жилища за медици в регионите с недостиг

Снимка: Преслужба

Министерството на здравеопозването разработва голяма програма, която да осигури медицинските кадри навсякъде в страната, където има недостиг. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов, който е заедно с премиера в Пазарджик.

Заедно с кмета Тодор Попов те посетиха стария учителски институт в Пазарджик, който ще бъде реновиран за около 1 млн. лева. В областта над 60% от девойките поискали да учат за медицински сестри и лаборанти.

В общежитието ще се извършва изнесено обучение на медицински сестри и лаборанти, които ще се обучават там от следващата година, стана ясно от думите на Ангелов.

Там могат да се настанят 100 медицински сестри – сестри, които работят в болницата, след като са завършили и там им се осигурявам място за живеене, и тези, които са последен курс на обучение.

Здравният министър разкри още, че се готви програма за обезпачаването на медицински кадри, там където има недостиг. Водят се разговори с общините, като те трябва да дадат информация за наличните общински жилища, които могат да бъдат предоставени на медицински специалисти.

„Съответно директорите на болници по места да ги назначат, ще субсидираме общините с допълнителни средства. Общината пък ще дава допълнително стимул към заплатата им и държавата на свой ред също. Така ще се получат тройни заплати на лекарите и сестрите, които отидат да работят там“, посочи той.

Бойко Борисов поясни, че имало траен спад на болните и благодари на медиците, че именно на тях се дължи това, че броя на излекуваните е по-голям от заболелите.

Свързани публикации