• 22.04.2024

Три парламентарни комисии одобриха проектобюджета за 2021 г.

 Три парламентарни комисии одобриха проектобюджета за 2021 г.

Снимка: BGReporter.info

Три комисии в парламента одобриха проектната рамка за бюджет през следващата година – финансовата, по социалните въпроси и по здравеопазване. БНБ предупреди, че проектът не отчита основни рискове пред икономиката на страната.

В проекторамката е заложен дефицит от 4,9 милиарда лева и възможност за теглене на нов дълг от 4, 5 милиарда лева, предава БНР. По този начин правителството цели да стимулира икономиката на страната в условията на ковид кризата.

От БНБ предупредиха, че сериозно са подценени няколко риска. Разчетите в проектобюджета са направени при очакван спад на икономиката от 3 на сто за тази година. Силно надценено е очакваното възстановяване от 2,5 на сто за догодина, предупреди управителят на БНБ Калин Христов.

Припомняме, че Европейската комисия очаква икономически спад за страната ни от 5,1 на сто, а БНБ – от 5,5 на сто.

Ако се прибегне до теглене на нов дълг, което е заложено в проектобюджета, общата задлъжнялост на страната ни в края на идната година ще е 31 милиарда и 900 милиона лева.

Основната критика към проектобюджета е, че са заложени прекомерни харчове, повечето от които на калпак. Така например, още преди обявяването на новата рамка, премиерът обяви, че се премахва подоходният критерий в субсидирането за отглеждане на дете, което означава, че всички семейства, без оглед на финансовото им състояние ще получат детски надбавки.

Свързани публикации

None found