• 25.05.2024

„Тренд“: ГЕРБ води убедително, новата формация на Петков и Василев е с 9% подкрепа преди изборите

 „Тренд“: ГЕРБ води убедително, новата формация на Петков и Василев е с 9% подкрепа преди изборите

ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина пред конкурента за второто място, а новата формация около Петков и Василев набира 9% подкрепа от гласуващите, показват резултати от септемврийско проучване на агенция „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“ за нагласите на българите спрямо основните институции и формации преди предсрочните парламентарни избори през ноември.

Моментната електорална снимка сред деклариращите, че ще гласуват на предстоящите избори, сочи отчетливо лидерско място на ГЕРБ с 24,4%.

По-надолу могат да се очертаят най-общо три групи формации според тяхната електорална тежест.

Първата група е тази на „Има такъв народ“ (17,5%) и БСП (16,6%). Като втора група се очертават ДПС (9,3%), формация около Кирил Петков и Асен Василев (9,1%) и Демократична България (8,5%). В трета група, която остава под парламентарната бариера, но с резултат над 1% се включват „Изправи се! Ние идваме“ (3,8%), Възраждане (2,9%) и ВМРО (2,2%).

53% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори.

Проучването на агенция „Тренд“ беше осъществен в момент, в който политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев не беше обявен официално, но имаше ясни знаци в посока на неговата реализация.

Дебатът за отговорността за провала при съставяне на редовно правителство се превърна в основен в последните седмици. Според проучването на „Тренд“ 43% от всички интервюирани смятат, че партията „Има такъв народ“ носи най-голяма отговорност, че не се състави кабинет в 46-ото Народно Събрание, като опцията събира в пъти повече посочвания от останалите – ГЕРБ (11%), Демократична България (8%), БСП (5%), Изправи се! Ние идваме! (3%) и ДПС (1%).

Проучването на агенция „Тренд“ през септември регистрира и рекордно ниска за последните няколко години оценка за работата на парламента. Само 12% от всички интервюирани имат положително мнение за дейността на последното Народно събрание, докато 77% дават отрицателна оценка.

Отчита се и лека ерозия в подкрепата спрямо служебното правителство и президента. 35% оценяват положително работата на кабинета, докато 44% са на обратното мнение. Положителната оценка е с 5% по-ниска от предходния месец.

Работата на президентската институция е оценена положително от 46%, докато 35% дават отрицателна оценка
Проучването на агенция „Тренд“ е реализирано в периода между 8 и 15 септември 2021 г. чрез интервюта „лице в лице“ с таблет сред 1012 души на възраст 18 и повече години.

Свързани публикации

None found